Vasi bulvár

2016.05.04. 12:15

Tiszta szívvel betör: Kerekesszékes banda a Savaria moziban

Szombathely - Thuróczy Szabolcs és Leonardo Da Vinci csütörtöktől csütörtökig az Agora - Savaria moziban. Mi kell még? Hát semmi!

Ölbei Lívia

Till Attila nem először mutatja meg, hogy kellő tehetsége és érzékenysége van a filmrendezéshez. Új játékfilmje, a Tiszta szívvel olyan akcióvígjáték, amelyben - nem tévedés! - egy kerekesszékes banda grasszál: „Két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú". A Tiszta szívvel bérgyilkosát, bizonyos Rupaszovot Thuróczy Szabolcs játssza; Pintér Béla társulatának évek óta emblematikus figurája. Nem először dolgozik együtt Till Attilával sem. Moziba menet mormolhatjuk a címadó József Attila-verset: „Nincsen apám, se anyám... se istenem, se hazám... három napja nem eszek... tiszta szívvel betörök, ha kell, embert is ölök..." Hopp, itt a mozi!

Thuróczy Szabolcs a Pintér Béla Társulat „alapszínésze” évek óta, ebből a közegből tesz izgalmas kirándulásokat a film világába. Till Attila nem először választotta őt.

Ahol meg lehet most nézni azt a dokumentumfilmet is, amely „minden idők leghíresebb polihisztoráról", Leonardo Da Vinciről készült. Pontosabban arról a tárlatról, amely Leonardo Da Vinci szerteágazó munkásságát mutatja be a közönségnek.

Csütörtöktől csütörtökig Leonardo Da Vinci is itt lesz a Savaria moziban. Fotó: Agora - Savaria mozi

Pietro Marani, a kiállítás kurátora további neves Leonardo-szakértő, például M. Teresa Fiorio társaságában az ajánló szerint „olyan lélegzet-elállító történetet tár elénk", amely „merőben új perspektívákat nyithat meg mindazok számára, akik érdeklődnek a festő, szobrász, tudós, anatómus, botanikus és építész Leonardo munkássága iránt". A 12 részre osztott Tárlat tudományos lelkiismeretességgel követi végig azokat a szerteágazó ösvényeket, amelyeket e polihisztor-lángelme bejárt. Mindez „a 4K technológia erejével megtámogatva" a Savaria moziban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!