2016.07.21. 20:03
Vaddisznómáj elnöki módra - Mutatjuk, mit főzött Majthényi László a büki gasztroszínpadon
Csütörtökön hajnalban még a Sárvár melletti Farkas-erdőben bóklászott az a vaddisznősüldő, amelynek majdnem kétkilós májából készített mennyei fogást Majthényi László a bükfürdői XI. Gyógy-Bor Napok esti közönségének.
A megyei közgyűlés elnöke köztudottan nagy gourmand, több szakácskönyv szerzője, nem mellesleg vadászik is, így nem nagyon kellett gondolkodnia, hogy mit főzzön a büki gasztroszínpadon, hiszen a máj viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető. Persze a megfelelő előkészítés nagyon fontos, így aztán a hajnalban elejtett vaddisznósüldő mája reggel háromnegyed nyolckor már fokhagymás tejben ázott.
Az elnök, mint mondta, tudatosan választott egyszerű receptet: a mangalicazsíron, hagymán kívül csak szalonna, petrezselyem és csípős paprika került a serpenyőbe. A büki gasztroszínpadon aztán az is kiderült, hogy az elnök nem csak írni, mesélni tudni az ételekről, hanem rutinos szakács is, aki a nyilvános fellépés közben is ragaszkodott a saját, jól bevált késéhez. A vasi vendéglősök jóvoltából pedig nemcsak köténye volt: Völler László és Lőke István egy séfsapkával lepték meg Majthényi Lászlót és a gasztroszínpad háziasszonyát, Horváth Líviát. Utóbbi saját maga gondoskodott a máj alá való hagymáról, amit Chernelházadamonyáról hozott. De a többi alapanyag is vasi volt, akárcsak a vaddisznómáj mellé kínált kőszegi vörösbor, ami Alasz László pincéjéből került a poharakba.
Míg az elnök főzött, a színpadra Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője is megérkezett Jáger Imréné Matilddal: ők a borjúpaprikáshoz hasonlítható, jellegzetes gencsapáti lakodalmas ételt, a salt, valamint a kilenc szálból font lakodalmas kalácsot, a kalinkót mutatták be a közönségnek.
A vaddisznómáj pontosan 37 perc alatt elkészült, de nem kellett ennyi idő ahhoz, hogy el is fogyjon: akinek jutott az elnöki fogásból, az jól járt, és a vaddisznómáj elfogyasztása után elégedetten tunkolhatta a kóstolótálka aljáról az ízletes hagymás szaftot.