Vasi bulvár

2015.08.23. 18:05

Vas megyéből a hírnév felé: nyelvész, író, zenész, kamionversenyző és szépség a példaképek között

Megyei körkép - Megyékben élnek vagy innen indultak a hírnév felé. Összeállításunkban 5 sikeres vasi pályáját mutatjuk be.

Vas Népe

PROF. DR. PUSZTAY JÁNOS nyelvész, műfordító, (köz)író, sőt: újabban előadó is. A Prima Primissima-díjjal elismert szombathelyi születésű nyelvészprofesszor nemcsak a finnugor nyelvrokonságot új tudományos érvekkel alátámasztó elméletével hívta föl magára a figyelmet, hanem az Oroszország területén élő kis finnugor népek megmaradása, megmentése érdekében kifejtett tevékenységével is. Munkásságát a finn köztársasági elnök 2010-ben a legmagasabb finn állami elismeréssel, a Finn Oroszlán Lovagrend első osztályú érdemrendjével jutalmazta. Pusztay János a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1966-ban, az ELTE magyar-orosz-finnugor szakán diplomázott, aztán az egyetem finnugor tanszékének oktatója lett. Dolgozott a Göttingeni Egyetem lektoraként, a pécsi egyetemen létrehozta a finnugor szemináriumot, 1991-től 1996-ig pedig a szombathelyi Berzsenyi főiskola főigazgatója volt: megalapította az uralisztikai tanszéket, szorgalmazta az egyetemmé válást és az integrációt. Várospolitikai írásaira, valamint verseire és gyakran szatirikus hangvételű tárcáira ugyancsak oda kellett figyelni. A Badacsonytomajon 2008-ban megalapított Collegium Fenno-Ugricum vezetője, miközben irodalmi estjeivel is több helyen föllép. Legutóbb Zsennyén hallhatta őt a közönség, ezúttal Babits-műsorával érkezett: ...csak posta voltál... Ja, és az ő kezdeményezésére jött létre Szombathelyen a Genius Savariensis Szabadegyetem.

DRAGOMÁN GYÖRGY író, műfordító. Itt most kicsit csalunk, mert a deklaráltan leghíresebb kortárs magyar író (több mint harminc nyelven olvashatók a művei) nem Szombathelyen született, hanem Marosvásárhelyen, viszont a vasi megyeszékhelyen vált felnőtté és talán íróvá is. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, tizenévesen itt érte utol a nagy szerelem: Szombathelyen ismerte meg későbbi feleségét, a családjával szintén Erdélyből átköltözött Szabó T. Anna költőt - és akkor íme: még egy híres szombathelyi! Mindketten az ELTE bölcsészkarán végeztek, kapcsolatuk pedig ritka szép példája a teljességnek: minden tekintetben összeillenek, társai egymásnak. És nem feledkeznek meg Szombathelyről: sokszor jönnek vissza író-olvasó találkozóra. Dragomán György A pusztítás könyve és A fehér király után nemrég a Máglya című regénnyel köszönt be, Szabó T. Anna gyönyörű japános meséjével bűvöli el mostanában az olvasót.

PRIEGER ZSOLT, az Anima Sound System vezetője. Zsolt Szombathelyen született, itt érettségizett, ide járt főiskolára, évekig itt volt újságíró - és itt hozta létre a 90-es évek elején az Anima Sound System zenekart, amely ma már Európa-szerte márkavédjegy az elektro-pop-dub világában. Az Anima úgy maradt nyitott és változásra kész az elmúlt bő két évtizedben, hogy képes volt megőrizni eredetiségét (minden értelemben). És a zenekar tényleg máig szombathelyi, akkor is, ha Zsolt és lánya, Fanni, az Anima énekesnője már régen Budapesten él. Prieger Szabolcs viszont maradt Vasban, és el ne felejtsük Németh Gergelyt, aki szintén (legyen bárhol) a mi fiunk . Szeptember végén különben szenzáció készül az A38-as hajón: újrabemutatóval ünnepli meg az Anima, hogy 20 éve jelent meg (második) lemeze, a Shalom. Istenem, milyen régen volt. De igaz volt és ma is az.

KISS NORBERT kereken 10 évvel ezelőtt ült először versenyautóba, miután Szabolcs Róbert lehetőséget adott az addig szimulátorokon edződött fiatalembernek. A szombathelyi születésű versenyzőt 2005-ben a magyar autósportban az év újoncává választották. Ugyanebben az évben az öregecske Opel Astrával négy versenyt is megnyert. A következő évben már a Clio kupa bajnoka lett, majd megnyerte a magyar SEAT Leon bajnokságot. Legyőzte előbb Wéber Gábort, majd az azóta közönségkedvenccé vált Michelisz Norbertet is. A válság majdnem rányomta a bélyegét Norbi versenyzői karrierjére. Ennek ellenére megnyerte a 2009-es Suzuki Swift kupasorozatot, és a magyar Formula Renault csoportban is első lett az év végi összesítésben. 2010-ben jutott ki először nemzetközi versenyre, a spanyol SEAT Leon Supercopa bajnokságán lett úgy hatodik az összetettben, hogy nem mehetett teljes szezont. 2011-ben már a kamionversenyzés világában találjuk. Évek alatt sikerült felhoznia a középmezőny végéről az OXXO Truck Racing Teamet, és végül 2014-ben Európa-bajnoka lett a FIA által kiírt legrangosabb nehézsúlyú megmérettetésnek. Ebben az esztendőben a bajnoki címvédés a célja, amely felé a legjobb úton halad, hiszen toronymagasan vezeti az idei egyéni összetett bajnokságot. Szeptember 5-6-án 25 évnyi kihagyás után újra lesz Magyarországon kamionverseny, a Hungaroringen szabadulhat el majd több ezer lóerő!

SIMON MÁRIA A fiatal lánnyal három év alatt megfordult a világ. Ő Miss Európa, a Miss Freedom of the World cím viselője, a Victoria' s Secret világversenyének dobogósa. Legutóbb az ausztrál szupermodellel Ashleigh Jade-del fotózkodott. Marcsi annak idején indult a Vas Népe Szépe versenyen és volt a Nyugat-magyarországi Egyetem szépe, majd a Miss Fitt és a Victoria s Secret világversenye következett. Meg persze a Miss Európa versenyről sem maradhat ki, ha végignézünk a fiatal lány elmúlt évein. Feltűnt már az Éjjel-Nappal Budapest című sorozatban és zsűrizett más szépségeket az USA-ban. Marcsi még csak a karrierje elején tart: azért dolgozik, hogy minél többen megismerjék és elismerjék.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!