Vassurány

2014.08.26. 17:25

A gyökereit keresi az amerikai unoka

Vassurány - Nem feledi a magyar nagyapja emlékét az amerikai unoka - jóllehet a gyökereiről sokáig alig tudott valamit.

Simon Erzsébet

 

Joe Kisiday Amerikából érkezett Vassurányba, hogy a számára ismeretlen világháborús hősi halott nagyapja emléke előtt tisztelegjen. Mindössze két fényképe van róla, az egyik az esküvői  (Fotó: Simon Erzsébet)

Az Amerikában született, idén 44 éves Joe Kisiday évtizedeken át mindössze annyit tudott magyar nagyapjáról, hogy katona volt, és a II. világháború végén esett el. Sem a nagyanyja, sem a szülei nem beszéltek otthon a számukra fájó emlékekről. A nagyapa, Kisiday József a vassurányi temetőben nyugszik. A síremlékén az áll, hogy repülős őrnagyként Vavdai Lajos honvéddal és négy ismeretlen társukkal a hazáért áldozták az életüket 1945. március 28-án. Joe Kisiday a múlt héten megkoszorúzta a nagyapjának emléket állító kopjafát. Először járt a vassurányi temetőben, s megnyugodva látta a szépen gondozott sírt, amely fölé a Vassurányért Kulturális Egyesület az önkormányzat támogatásával nyolc évvel ezelőtt állította a kopjafát és helyezte el a márványtáblát az őrnagy menye, Kisiday Miklósné kezdeményezésére. Joe édesanyja, Valika ugyanis úgy gondolta, nem hagyhatja feledésbe merülni apósa emlékét, akiről a család csak évekkel a halála után tudta meg, hogy a hivatalos verzióval ellentétben milyen szörnyűséges körülmények között vesztette életét.

Kisiday József és katonatársai síremléke a vassurányi temetőben. Joe Kisiday a családjával koszorúzta meg a civil szervezet állíttatta kopjafát.

Joe Kisiday nem beszél magyarul, de azt kérte, magyarul kérdezzem. Megérti a szavakat és a mondatokat, ugyanakkor válaszolni csak angolul képes. Gyermekkorában a szülei - akik 1956-ban vándoroltak ki Amerikába, mert a Horthy-tiszt Kisiday József családját megnyomorították a háborút követően - egymás közt magyarul, vele viszont leginkább angolul beszéltek. Most azon van, hogy minél többet elsajátítson e szerinte is csodálatos nyelv szavaiból. Seattle-ből érkezett Vassurányba a feleségével és két gyermekével. Ahogy öregszik, egyre inkább késztetést érez a gyökerei felkutatására. Az édesapja tíz évvel ezelőtti halálát követően egyre több információhoz jutott a családját illetően. Bár az apja magába zárta a világháborús fájdalmát, ám az édesanyja és a bátyja kutatásai nyomán kiderült, mi is történt valójában ismeretlen nagyapjával. A hivatalos verzió arról szólt, hogy egy repülőgép Vassurány határában lezuhant, s akkor lelte halálát Joe nagyapja. A helyszín stimmel, a valóság pedig az, hogy Lajos majorban fogták el a szovjetek a magyar katonákat. Kisiday őrnagy kérte, hogy hadifogolyként bánjanak velük, ám a keletről érkezettek méltatlan módon megölték őket. A falusiak elbeszéléséből tudják, hogy megásatták velük a sírjukat, s pucérra vetkőztetve egyszerűen belelőtték a magyar katonákat. Mintegy fél évig feküdtek a jeltelen sírban, az-után kihantolták és a községi temetőben helyezték el őket.

Képünk a kultúrházban készült, ahol a Vassurányért Kulturális Egyesület látta vendégül az amerikai látogatókat. Joe mellett balról Barta András egyesületi elnök

A katonaunokának, az amerikai Kisiday Józsefnek mindössze két fényképe van a nagyapjáról. Egy esküvői és egy katonai. Az utóbbit gyakran nézegette gyerekkorában, s tán az egyenruha keltette fel az érdeklődését a repülés iránt. Végzett építőmérnökként jelentkezett az USA hadseregébe, ahol ejtőernyős egységnél szolgált. Három évet töltött a katonaság kötelékében, elvégezte a repülősiskolát, és két hónapig Haitin is szolgált a polgárháborús időszakban. És bár a tisztképzőbe is felvételt nyert, hivatásos katona mégsem vált belőle. Joe úgy gondolta, civilként több a lehetősége a pályán. Ám teljesen elszakadni a katonaságtól nem tudott: a tengerészgyalogságnál helyezkedett el.

Joe Kisiday azt mondja, sokat köszönhet a vassurányiaknak, akik évtizedek múltán is kegyelettel gondozzák a hősi halottak sírját. Barta Andrást, a Vassurányért Kulturális Egyesület vezetőjét és annak feleségét külön is megemlíti. Az utóbbi édesapja volt az, aki a repülős őrnagy halálának valódi körülményeiről tájékoztatta a családot. De a civil szervezetnek is nagy érdemei vannak abban, hogy Joe most a fiának és a lányának meg tudja mutatni a dédapjuk sírját. A 13 éves Mátyás és a 11 esztendős Alayna mindig nagy érdeklődéssel hallgatja a família múltjáról szóló történeteket. Joe apaként úgy érzi, kötelessége megismertetni velük a mégoly fájdalmas részleteket is, amiről ő már csak felnőttként szerzett tudomást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!