Vasvár

2014.04.17. 15:15

Az MDF emlékezete

Vasvár - 25 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete. Bátorság és erény volt a jelszó.

Kozma Gábor

V. Németh Zsolt 1989. április 9-én egyike volt az MDF Vasvári szervezete alapítóinak. A 25 éves évforduló alkalmából baráti találkozóra hívták azokat, akik annak idején – egy évvel az első szabad választások előtt – a vasvári művelődési házban tartott rendezvényen kimondták a város első ellenzéki szervezetének megalakítását, és tevékenyen részt vettek a helyi rendszerváltás megvalósításában. Megemlékeztek a történtekben főszerepet betöltő Für Lajos munkásságáról is, aki a vasvári és hegyháti rendszerváltók mentoraként segítette első lépéseiket és 1990-ben a térség képviselőjelöltje volt.

A vasvári MDF 25 évvel ezelőtti megalakulásra emlékezett V. Németh Zsolt és Lezsák Sándor. Fotó: Tausz István

– Nem az üldözés, hanem a tulipán, azaz a nemzeti érzés, a határon túli magyarok sorsa, a folklór ápolása vitt az MDF-be – emlékezett V. Németh Zsolt. – No meg az, hogy hallhattam Für Lajost, megtapasztalva kimagasló szónoki képességeit. Őszinte egy korszak volt: az első önkormányzati képviselők akkor még elcsodálkoztak, hogy munkájukért pénz is jár... Mondhatni, baráti társaságként működtünk: Együtt voltunk bulizni, közösen szilvesztereztünk. S ami máig ható és örök emlék, az a romániai forradalom keltette összefogás. A temesvári események hírére 1989 karácsonyán cukrot, ruhaneműt, édességet gyűjtöttünk. Felemelő érzés volt – idézte fel a kor hangulatát a politikus.

A sztorikkal fűszerezett, vidám baráti találkozón ott volt Lezsák Sándor is, aki az MDF országos létrehozójaként máig a hazai politikai élet egyik meghatározó, vezető politikusa. Az országgyűlés alelnökeként, a Nemzeti Fórum elnökeként ma is igen aktív közéleti személyiség. Beszélt a kertjében tartott 1987-es lakiteleki találkozó megrendezésének körülményeiről, az azt követő évekről, az Antall kormány időszakának kevésbé ismert történéseiről. A résztvevők a megemlékezés keretében korabeli képekkel, dokumentumokkal idézték fel a 25 év történéseit, megünnepelve a Fidesz-KDNP most aratott kétharmados győzelmét, külön is kiemelve V. Németh Zsolt és Lezsák Sándor április 6-án elért, kiváló egyéni képviselői eredményeit. Abban is egyet értettek, hogy az MDF nélkül nem mehetett volna végbe a békés rendszerváltás, az ország demokratikus pályára állítása. Így azok, akik ebben részt vettek, történemi események részeseivé, alakítóivá váltak.

Címkék#Vasvár#MDF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!