Vasvár

2015.02.26. 16:04

Egyetlen ember a vasvári közmeghallgatáson - közlekedési táblák körüli gondok

Közmeghallgatással kezdődött a vasvári önkormányzat csütörtöki testületi ülése. Egy ember jött el azért, hogy éljen ezzel a lehetőséggel: Novák Vilmos helyi lakos a város közlekedési tábláival kapcsolatos észrevételeivel állt elő.

Merklin Tímea

Amint mondta, majdnem karambolozott a buszpályaudvarnál a táblák miatt. Az orvosi rendelőnél a behajtani tilos tábla fölött egy szembejövőnek előnyt biztosító tábla van (ahova nem lehet bemenni, onnan nem is jöhet ki senki), plusz egy magánút tábla, pedig ott a parkoló az udvarban található. Tóth Balázs polgármester úgy reagált: "rossz" tábla nem maradhat kint, megvizsgálják a közlekedési helyzeteket.

Novák Vilmos másik panasza az volt, hogy a Semmelweis utcában, amelyet "autópálya minőségűre" megcsináltak, most száguldoznak a megfékezhetetlen fiatalok, 80-100-zal hajtanak, félteni kell az iskolás gyerekeket. Jó lenne, ha egy 40-es sebességkorlátozó táblát kitennének oda.

Novák Vilmos volt az egyetlen, aki a közmeghallgatásra jött. Mellette: Gyöngyösi Zsuzsa könyvtáros

Azt a választ kapta, hogy be kell adni egy erre vonatkozó kérelmet, amit az utca lakói írjanak alá.

17:14 Ahogy Tóth Balázs polgármester fogalmazott a testületi ülésen: "óvatos" költségvetést készítettek idén két új elem miatt, amelyek még nem tudni, hogy befolyásolják a tényleges számokat. Az egyik, hogy megváltozott a szociális törvény: a jövedelempótló támogatások a járáshoz kerülnek, a megélhetést segítő támogatások az önkormányzathoz. Például a lakásfenntartási támogatást eddig az állam finanszírozte, most az önkormányzatnak kell. A másik új elem az egészségház működtetése: nm látszik még, mennyibe fog kerülni. Az első év egy próbaév lesz. Az alap orvosi ellátás már beköltözött az épületbe, a szakorvosi ellátás 1-2 hónapon belül költözik az emeletre.

Dr. Ódor Ildikó jegyző és Tóth Balázs polgármester a városházán tartott csütörtöki ülésen

Az önkormányzat a szociális törvényhez igazodóan változtatja meg a helyi rendeletet. Dr. Ódor Ildikó jegyző elmondta:

- Nem arra törekedtünk, hogy kurtítsuk az ellátásokat, tekintettel voltunk az eddig támogatottakra, és arra is, hogy egy rászoruló egyidejűleg  akár több támogatást igénybe vehessen az élethelyzeteket figyelembe véve.

17:30 Gergye Rezső művelődési ház igazgató a Nagy Gáspár Kulturális Központ 2015-ös részletes munkatervéről beszélt.

Kiemelte: a legfontosabb a "modern mozi" megjelenítése Vasváron, vagyis régi mozi hangulatot átmenteni a modern épületbe. Az utóbbi években készült magyar dokumentumfilmek egyik bemutató helyszíne lesz vasvár. A pályázati tevékenységük kiváló, némely esetben referenciahelyként keresik őket. A járási szerepkört erősíteni kívánja a központi kormányzat: az olyan tevékenységeket, amelyeket kistelepüléseken nehéz megoldani, a kisvárosokban realizálják, remélik,  pénzt is kapnak hozzá. Javaslata: a Hegyháti Napok, a Rétes Fesztivál ügyében márciusban szeretnének egyeztetéseket megkezdeni az önkormányzattal, az egyesületekkel, mindenkivel, akinek valamilyen köze van ezekhez a nagy rendezvényekhez, mert szükséges, hogy időben fogjanak hozzá, együtt, a programok végiggondolásához.

Gergye Rezső, dr. Fabók Tibor, dr. Pataki Pál, Unger József, Galambos István képviselők a csütörtöki testületi ülésen

Tóth Balázs úgy reagált: a kultúra mindig is a város erőssége volt, a művelődési ház nagy szabadságfokkal működhet, a városvezetés azt szeretné, hogy a városi rendezvények élvezzenek prioritást. A pályázati rendszer olyan stabilitást mutat, amivel biztonsággal tervezni lehet, ez a járható út.

A testület úgy találta, hogy az intézmény költségvetése elég részletesen kidolgozott, megvalósítható a terv, elfogadták.

Unger József képviselő azt fűzte hozzá, hogy találjanak ki több szabadtéri rendezvényt, például a kultúrház melletti térre.

17:38 A vasvári önkormányzat pályázatot ír ki a civil szervezetek 2015. évi támogatására, hasonló módon, mint a korábbi években. Pataki Pál beszámolt arról, hogy a humánerőforrás bizottság tárgyalta ezt ezt a kérdést: a nyolc millió forintos változatlan keret meghirdetését javasolták. A képviselőtestület megszavazta ezt.

A következő napirendi pont a város csapadékvíz-elvezetésének vízjogi engedélyezéséről, létesítési tervéről szólt, hogy megindíthassák a közbeszerzési eljárást. Ez az idei év egyik fő megoldandó problémája, maga a tervezés egy éves folyamat. Az előterjesztést elfogadták.

A képviselőtestület tagjai a továbbiakban bérleti szerződéseket vitattak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!