Vasvár

2015.04.13. 13:17

Fitten a rúdon – Meglepődött a vasvári közönség

Vasvár – Nagy meglepetést okozott a rúdsportbemutató a hétvégén megrendezett vasvári Sportbálon, a közönség azt láthatta, hogy a lányok „nem csak vonaglanak a rúd körül”.

Merklin Tímea

A statikus erőkifejtés látványos elemeit csodálhatta meg a bál érdeklődő közönsége, méghozzá nem is csak lányoktól, mert fellépett egy fiatalember is. A rúdsport nem ugyanaz, mint a rúdtánc, és nem is feltétlenül erotikus. Butiné Szabó Viktóriával beszélgettünk.

- A rúdtánc esetében az előadásmódra, a kosztümre kerül a hangsúly, a rúdfitnesznél pedig az elemekre, az utóbbi egy kicsit „szárazabb” – tudjuk meg tőle.

- A férfiak azon lepődtek meg, hogy ezek a lányok milyen erősek, milyen intenzív a fizikai igénybevétel az elemek kivitelezésénél. Mi ennek a mozgásformának a sport részét helyezzük előtérbe. A statikus erőkifejtés jelentősen növeli az állóképességet, látványosan növeli az izomzatot. Saját testsúllyal dolgozunk, tehát a terhelés attól függ, ki hány kilogramm. El lehet kezdeni 30 kilogramm súlyfelesleggel is, hamar eltűnnek a plusz kilók. A rúdfitnesz a testtudtatot is erősen fejleszti. Az irányokat fejjel lefelé is tudni kell. Ha mondjuk hasonsiklás közben azt mondjuk valakinek, hogy érintse meg a jobb térdhajlatát, azt se tudja hirtelen, hova nyúljon. Ha nem természetes pózban vagyunk, nem könnyű megtalálnunk, melyik lábunk melyik, hol a könyökünk. A rúdsport erre is gyorsan megtanít. Eleinte vicces szituációk alakulnak ki, amikor azt mondom, engedd el a bal lábadat, fogd meg a jobb kezeddel, szorítsd meg a térdeddel – nem könnyű, ha valakinek épp a feje fölött van a térde. De a gyakorlás során kitisztulnak a helyzetek.

Viktória testnevelő, másfél éve találta meg magának ezt a sportot, Budapesten tanulta, azóta is havonta jár a fővárosba egy edzőhöz. Azt is elmeséli, hogy a nőknek azért furcsa a rúdsport, mert nekik általában a lábuk erősebb, míg a férfiaknak a felsőtestük. Ezért a nők jobban megkínlódnak az elemek kivitelezésével, a fiúknál hamarabb jön az eredmény.

Vasváron alap, középhaladó és haladó szintű gyakorlatokat is bemutattak a fiatalok. A döbbenetre okot adó figura az volt, hogy a rúd közepétől lendült fel az egyikük fejjel lefelé pozícióba és csak egy lábkulccsal tartotta magát.

Az is érdekes volt, hogy a fellépők között volt egy fiú is – hogy került ide?

- A fiú a nővérével jött gyakorolni. Kérdeztem, hogy mit szólnak a haverjai, nem ciki-e, de azt felelte, nem. A rúdfitneszt Oroszországban sokan csinálják, nálunk még kuriózum. A fiúk gyors sikereket tudnak elérni, mert eleve erősebb a felsőtestük, és ez a sport nemcsak szép izomzatot fejleszt, hanem erősek is lesznek tőle. A mai fiataloknak ez kihívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!