Vasvár

2016.08.07. 09:08

Hentes lett a réteskirály – A tizennegyedik volt az idei vasvári rétesfesztivál

Vasvár – A csapatok helyben nyújtották és sütötték réteseiket a Nagy Gáspár Kulturális Központ körül felállított sátrakban. A közönség idén is a túrósat szerette a legjobban. Volt Szent Márton kifli és Szent Márton rétes is! Valamint sport és Csepel motorkerékpár.

Pogács Mónika

A DÉLELŐTT A SPORTÉ VOLT

A fesztivál, ahogy szokott, a réteskóstolás mellett a jóleső szemlélődésre adott leginkább alkalmat. Vásározók, kézműves foglalkozások, hungarikumok és esküvői fotográfiák kiállítása, játszóházak szórakoztatták a nagyérdeműt. No, és a színpadi produkciók.

Fotó: Vincze Kornél

– Soha ne kérdezd meg mástól, mit és mennyit sportolj. Ezt csak az tudja megmondani neked, akivel 24 órát együtt élsz, te magad. Ha heti kétszer 15 percet mozogsz, az épp félórával több a semminél, amit mozgással magadra szánsz – szólt Rubint Réka jó tanácsa a délelőttben. Több mint egy órás mozgásóráját csaknem százan sportolták végig vele. A hivatalos fesztiválnyitót pontban délben tartották.

A VÁLTOZATOSSÁG A FESZTIVÁL ERÉNYE

– A nyár a fesztiválok időszaka. Minden település keresi a helyét ebben. Vasvár a rétes fesztivállal megtalálta egyediségét, ami a várost és a rendezvényt is jellemzi: ez a mértéktartás, a hagyományőrzés és változatosság – mondta Tóth Balázs polgármester köszöntőjében.

A megnyitón Szombathely is képviseltette magát. A Szent Márton Emlékév kapcsán speciálisan a vasvári programra megálmodott rétest hoztak, valamint a Szent Márton Kiflit, amit Szekeres Kriszta rögtön meg is felezett a vasvári városvezetővel. – Köszönjük, hogy eljöhettünk a fesztiválra! Ahogy egykor Szent Márton, úgy most mi is arra szeretnénk jelenlétünkkel és az emlékév rendezvényeivel felhívni a figyelmet, hogy ossza meg egymással, kinek mije van: a tudást, a tehetséget, a szeretetet, a másokra való odafigyelést. Mindannyiunknak van, lehet olyan java, amit adhat a másiknak – mondta a Savaria Turizmus Nonprofit KFT. munkatársa.

IDŐUTAZÁS

Látványosság volt a sok látnivaló között Kádár Ferkó fotószínháza. A békéscsabai attrakcióval kilenc éve járják az országot a vándorfotográfusok. Már 67 ezer embert fotóztak le magyar népi vagy polgári háttereik előtt, viseletbe öltöztetve a bátrakat. Vasváron egy 50-es években gyártott Csepel motorkerékpár, bőr fejvédő és bőrkabát dukált a fényképezkedőknek.

– A mese bölcsességre tanít: mindig van egy öreg anyóka vagy apóka, aki tanácsot ad benne. Soha nem mondják meg pontosan, hol van a szerencse, de segítenek, hogy a főhős a próbákon túl tudjon jutni. A népmese mindig kerek, múltat és jelent összeköt és soha nem történik benne olyan, aminek ne lenne következménye – mondta színpadi bemutatója után Csernik Pál Szende, aki idén is mesterien vonta be műsorába a gyermekeket és felnőtteket.

Fotó: Pogács Mónika

RÉTESMUSTRA

Természetesen a fesztivál főszereplői a rétesek voltak. Idén is akadtak kísérletezők, akik a hagyományos ízek mellett újdonságokkal próbálkoztak. A legmerészebb talán a szomszédvárból érkező sütöde töltött káposztás, marhahúsos rétese volt. De ha már a rétessorolónál tartunk: volt palóc, krumplis, csokis-meggyes, meggyes-mákos és Szent Mártoné, ami sárgabarackos, baracklekváros, rozmaringos, diós töltelékkel készült. Azonban a legtöbben a kínálatból idén is a túrós rétest keresték. – Kezeimben van a készítés. Egyszerű tésztával dolgozom. Rétesliszt, olaj, só, langyos víz az alapja, amit nagyon alaposan kell kidolgozni. Nem szabad rá sajnálni az időt és energiát – adta jó tanácsként az egyik legnépszerűbb rétesportán Séfelné Horváth Ilona. A háziasszony azt is elmondta: A tésztáz meleg helyen negyed órát nedves konyharuha alatt kell pihentetni. Aztán jöhet a nyújtás és a töltelék, majd a sütés.

CSAPATMUNKA A TITOK

A fesztivál gasztronómia részének zárásaként díjakat osztottak a szervezők. Mind a tíz nevező csoport kapott oklevelet a vasváriaktól azért, hogy helyben és hagyományokat éltetve sütötték a rétest. A fesztiváldíjat Balázs és csapata kapta. A Letenyéről érkező kompánia a réteskirály díjat is elhozta. – Családban az erő, mi egy család vagyunk és az összetartás, csapatszellem nagyon jól működött ma is – magyarázta sikerük titkát Barta Balázs. A letenyeiek hagyományos receptekkel érkeztek. Náluk is a túrós rétest keresték leginkább a vevők. Este hatig rétesportájukon 35 kiló liszt, 15 kiló túró, tíz kiló mák, ugyanennyi meggy és alma fogyott a sütéshez. – Amúgy én hentes vagyok, de 16 éve sütök rétest. Apósom pék, ők két éve jönnek velünk, így alkotunk egy csapatot – mutatta be győztes kompániáját a réteskirály. A díjkiosztón végül elhangzott: jövőre 15 éves lesz a rendezvény. Akkor a főszervező, Gergyéné Szakály Georgina kötényt köt és az ígéret szerint rétest is süt a jubileum tiszteletére. A gasztrofesztivál a Zaporozsec és Karak zenekarok koncertjével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!