Jubiláló domonkosok - Különleges festmény és naplók kerültek Vasvárra

2016. november 20., 20:15 szerző: Pogács Mónika fotós: Szendi Péter
komment
Vasvár - Alapításának nyolcszáz éves évfordulóját ünnepli idén Európában a Domonkos-rend. A jubileum alkalmából emléknapot tartottak Vasváron, ahol a rend a város történetében is meghatározó volt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A városcentrumban álló domonkos kolostor egyedülálló. Nincs párja az egész országban. Az egykori rendház az egyetlen, ma is álló, középkori eredetű domonkos kolostor Magyarországon. Az épületben működik a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény és Alapítvány, amely a jubileumi programot szervezte. Kostecki Andrzej domonkos szerzetes mutatott be misét vasárnap, majd a kolostor zarándokszállásán a lengyel származású pap és dr. Zágorhidi Czigány Balázs gyűjteményvezető mutatta be a rend történetét és mai helyzetét. Az érdeklődők megtekintették a múzeumban A nyolcszáz éves domonkos rend Magyarországon című kiállítást. A szervezők a jubileumra készült süteménnyel, az úgynevezett dominikánerrel kínálták a látogatókat.

- Több országos és vasi helyszínen voltak a jubileumhoz köthető rendezvények: Sopronban, Szentendrén, Debrecenben, Kőszegen. Mindenütt, ahol vannak, voltak domonkos közösségek. A rend történetét bemutató vándorkiállítást is ezekre a helyekre vittük el - mondta el dr. Zágorhidi Czigány Balázs. Az állványokon molinók, rajtuk szinte történelmi tablószerű áttekintés olvasható, látható a rendről, kiemelve a személyiségeket, akik a domonkosokhoz kötődtek a történelem során.

- Tulajdonképpen egyfajta identitáskampány is ez, hogy a domonkos közösség felismerje saját értékeit. Julianus Barát is domonkos rendi szerzetes volt. A Margit-szigethez köthető Szent Margit is a rend apácája volt. Róluk és más egyházi személyiségekről olvashatnak az érdeklődők a molinókon - foglalta össze a gyűjteményvezető. A történész a mobil kiállítás mellett egy időszaki tárlatra is felhívta a figyelmet: azt az idén 15 éves Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény anyagából válogatták az emléknap tiszteletére. A kiállítóterem középpontjában egy festmény állt.

- Ez egy évtizedek óta rejtőzködő Feszty Masa-festmény. Feszty Árpád lánya készítette, aki közkedvelt egyházi festő volt. Horváth Sándor domonkos teológus portréját 1949-ben festette meg. A műről tudott a rendtörténeti gyűjtemény egy fekete-fehér reprodukció miatt. Az eredeti festmény végül idén nyáron a veszprémi érsekség egyik raktárából került elő. A művet kölcsönadta az érsekség - mutatta büszkén az alkotást a történész.

A kiállításon könyvtári, levéltári, múzeumi dokumentumok sorakoznak a vitrinekben. Nem csak a rend magyarországi, hanem vasi, vasvári történeti szempontjából is érdekesek. A különleges fotógyűjtemény darabjaiból nagyon sok Vasvár várostörténetét idézi. Naplókból is több látható a vitrinek üvegei mögött. Az egyik különlegesség egy, a 19. és 20. század fordulóján élt domonkos szerzetestől származik. Szlovén volt, magyarul nem tudott.

Naplóját magyarul nem tudta, németül nem akarta írni, szlovénül pedig senki nem értette volna a köreiben, ezért eszperantó nyelven készítette el a dokumentumot. Ebben szintén fontos adalékok vannak a rend története mellett Vasvár múltjából is. Dr. Zágorhidi Czigány Balázs egy másik naplót is mutatott. Szarvaskendről, a Sibrik-kastélyból került a gyűjteményhez, domonkos nővérek készítették.

- A cél, hogy az összes domonkos rendház anyaga, dokumentuma, írásos emléke ide, Vasvárra a múzeumba, a gyűjteménybe kerüljön - beszélt a jövő terveiről.

Pogács Mónika

2016. november 20., 20:15 szerző: Pogács Mónika fotós: Szendi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...