Vasvár

2015.03.29. 10:03

Manci néni százéves lett - Vasvár legidősebb lakójának teljesült a kívánsága, megszülettek ikerdédunokái

Vasvár - Századik születésnapja alkalmából köszöntötték Devecser Józsefné Szanyi Margitot, Manci nénit, akinek négy gyereke, nyolc unokája, tizenöt dédunokája, két ükunokája van, plusz egy pocaklakó, aki New Yorkban fog megszületni nemsokára.

Merklin Tímea

Manci néni ma is politizál, nézi a tévét, szeret olvasni, büszkén mondja, hogy össze is tud adni - tételesen a számláit minden hónapban. Egyedül él majdnem negyven éve, mióta meghalt a férje, aki mozdonyvezető volt. Egyik lányához sem akart odaköltözni, szereti az önállóságot, gyakran látogatják a nagy család tagjai, mindenkinek tudja a nevét. Azt mondja, a család szeretete élteti, ennek köszönheti a hosszú életet. Rendszeresen kijár hozzá az „aranyos doktornő", dr. Kránicz Zsuzsa, aki, ahogy Manci néni mondja: „mindig rendbe hoz, ha beteg vagyok".

A 100. születésnapi kívánsága az volt, hogy rendben szülessenek meg az ikerdédunokái, nagyon szerette volna látni őket. Így is lett, már egy héttel a születésnapja előtt, úgyhogy Manci néni most nagyon boldog. Meséli, neki is volt ikertestvére, de ötéves korában meghalt. Sőt, volt még egy ikerpár testvére is, mert az édesanyja kétszer szült ikreket, de már ők sem élnek. Nagyon izgult a dédunoka ikrekért, várta őket, tudta, hogy az ikerterhességre való hajlam – ami most megnyilvánult – öröklődik.

 

– A két kezemben rengeteg munka van – meséli Manci néni. – Sok jó és sok rossz is jutott az életben. A férjemen kívül meghalt három vőm is. De az unokák mindig segítenek, mindig van velem valaki.

Az idős hölgy segítséggel ki tud menni az udvarra, szeret hátul a diófa alatt üldögélni. Jó étvágya van, mindent meg tud enni, éthordóban hozzák neki az ételt. Megmutatja a kézimunkáit, a rengeteg hímzést és az olajképeket, amiket fiatalabb korában festett.

Érkezik Tóth Balázs polgármester és V. Németh Zsolt államtitkár, hogy Vasvár legidősebb lakóját köszöntsék, majd a családtagokból összeállt alkalmi zenekar muzsikálni kezd. Manci néni sírdogál, azt mondja: „Boldog vagyok. Ez az öröm, ez a nagy család."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!