Vasvár

2016.04.16. 10:40

Mi leszel, ha nagy leszel? - A szakmák éjszakáján jártunk Vasváron

Vasvár – Elsősorban az egészségügy és a szociális gondozás került fókuszba a Béri Balogh Ádám Szakközépiskolában és Szakiskolában a szakmák éjszakáján.

Pogács Mónika

A pályaválasztók megismerkedhettek a vasvári középiskolában kínált szociális, informatikai, valamint pénzügyi szakmaképzés rendszerével. Az intézmény az általános- és középiskolások mellett felnőtt szakmaszerzők érdeklődősére is számított.

A képzésben három év alatt szociális gondozó és ápoló vagy új szakként, számítógép-szerelő és -karbantartó szakma alapjait tanulhatják meg a diákok.

A péntek esti programokban az egészségügy és szociális gondozás nem véletlenül kapott főszerepet. Az iskola teljes profilváltást határozott el néhány éve. A postai helyett a piacképesebb szociális terület lett a meghatározó képzési irány. A városban a gyakorlóhely is adott: a Vas Megyei Idősek Otthona és Gondozóháza koordinálja ezek rendjét.

– A szociális gondozó és ápoló hiányszakmát nappali tagozaton tanuló diákok ösztöndíjban részesülnek. Így a tanulmányi eredményüktől függően akár 40 ezer forintos juttatást is kaphatnak havonta – mondta el Major Ágota intézményvezető.

Zsebe Viktória is egyike az iskolába járó és tanulószerződéssel az otthonban dolgozó diákoknak. Második éve ismerkedik már a szociális gondozó és ápoló szakmával Vasváron. Azt mondta: nem bánta meg választását, bár kis vargabetűvel jutott a Béribe.

Először a vendéglátóiparban képzelte el a jövőjét, ilyen szakképzőt választott. Később mégis az iskolaváltás mellett döntött és átjelentkezett Vasvárra, a szakközépiskola szociális gondozó-ápoló szakára.

Azt mondta: fiatal élete egyik legjobb döntésének tartja a választást. Nem sokat tudott addig a szakmáról, de már az első hónapok után biztos volt abban, hogy ez az ő hivatása. Napról napra jobban szereti. Tanárai nem véletlenül választották, kérték meg, hogy a szakmák éjszakája programon ő fogadja a szociális képzés iránt érdeklődőket. Az iskola gyakorlótermében várta a pályaválasztókat és beszélt arról, milyen feladata lehet annak, aki időseket lát el.

A kérdésre, hogy mi szerethető a szociális gondozásban, ápolásban, gondolkodás nélkül válaszolt:

– A szakma segítő jellegét szeretem leginkább. Azt, hogy mások mellé állhatok, támogathatom őket. Az is fontos számomra, hogy ez kölcsönös. Nagyon sok szeretetet kapok az idős gondozottaktól, akikkel a vasvári otthonban, természetesen mindig szakmai felügyelettel foglalkozom – mondta el a diák.

Így van ezzel az osztálya is. 15-en tanulják már második éve a szociális gondozó, ápoló szakmát, köztük három fiú.

– Az első évben voltak lemorzsolódások. De aki maradt az osztályban, az nem lesz pályaelhagyó, mert ez a szakma nagyon szerethető – mondta még Viktória, miközben az egyik rendezvénylátogatónak csatolt épp a karjára vérnyomásmérőt. A leendő szociális ápoló ugyanis nemcsak beszélt a szakmai kihívásokról, hanem bemutatót tartott arról: mi minden tanulható meg a képzés során az iskolában.

Az esti rendezvényen számítógép-üzemeltető és informatikus szakmaképzését is népszerűsítette az iskola. A látogatók számítógépeket szerelhettek össze, programokat telepíthetnek az asztali gépekre szakmai vezetéssel. A hardver-tuning végén a résztvevők egy programtelepítő adathordozóval térhettek haza.

A Fitt-parti programrészben vérnyomás-, vércukor-, és testzsírmérést tartottak a rendezvényen közreműködő egészségügyi szakemberek. Bemutató formájában a mentők munkája is fókuszba került péntek este.

Ezek mellett az iskolában kínált idegen nyelvi oktatásról is képet kaphattak a szakmák éjszakájára látogatók. A nyelvtanárok játékos feladatokkal és kvízekkel várták őket - egészen az este tíz órás zárásig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!