Vasvár

2016.02.07. 08:48

Telt ház, jó hangulat - báloztak a vasvári tűzoltók

Vasvár – Telt ház, jó hangulat jellemezte az Önkéntes Tűzoltó Egyesület mulatságát szombaton. A város egyik legjelentősebb báljára – amelyet a Nagy Gáspár Művelődési Központ aulájában rendeztek – 150-en váltottak jegyet.

Pogács Mónika

– Régen a tűzoltóbál zárta a farsangi szezont Vasváron. Már az 1880-es évektől vannak feljegyzések erről. Ezután még volt egy mulatságuk a lánglovagoknak húshagyókedden: zenével, tánccal kezdték az estét. Majd valaki a kályhából kivett korommal kente be a rendezvényen jelen lévő lányok arcát. Onnantól már csak énekeltek a bálozók. A zene elhallgatott. Ezzel jelezték a böjti időszak kezdetét elődeink – mesélt a tűzoltóhagyományokról Bozzai Lajos egyesületvezető még a rendezvény előtt.

Hagyományok most is vannak, bár idén nem a tűzoltóké az utolsó bál Vasváron. Az ápolók is megrendezik majd saját mulatságukat még februárban. Ami azonban a lánglovagokat illeti: az egyesület életében bőven vannak a múltból hozott, illetve az utóbbi években elindított hagyományok. Ezeket ötvözte a szombati bál is.

Hagyományőrzés, hogy egyfajta tűzoltó zenekari muzsika, a Brass Band fúvósaiból álló csapat adta a vendégek érkezésekor a fogadózenét.

A bál kezdetén V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, Tóth Balázs polgármester és Bozzai Lajos, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke mondott rövid köszöntőt.

A hagyományokhoz való ragaszkodás jegyében a nyitótáncot az egyesület tagjai mutatták be. A férfiak egyenruhában, a hölgyek báli öltözetben. A rumba koreográfiája többhetes gyakorlással, próbával készült.  A közönség nagy tapssal jutalmazta a produkciót.

Az esten a talpalávalót tradicionális cigány muzsikusok, a Kánya duó szolgáltatta. A mulatságon finom vacsorát szolgáltak fel: sokak kedvence volt a sajttal és sonkával töltött rántott szeletet, a cordon bleu, amely receptkönyvben először 1947-ben szerepelt svájci ételként. Most a vasvári tűzoltóbál menüjében aratott sikert.

Este tombolasorsolás is volt. A város vállalkozói, magánemberei értékes felajánlásokat tettek. Több mint 35 tételnyit. A fődíj idén egy zuhanykabin volt. A tombola bevételének nagyobb hányadát jótékonysági célra költi majd az egyesület. A pénz egy részéből azonban védőfelszereléseket vesznek. A védőkesztyű, kámzsa ugyanis fogyóeszköz a rendszeres használat miatt.

A csaknem száztagú önkéntes tűzoltó egyesület tagjai legközelebb február végi közgyűlésükön találkoznak. Akkor már komolyabb témákkal foglalkozik a civil szervezet. A vezetőség beszámol a múlt évben végzett munkáról, ismertetik az idei terveket valamint kitüntetéseket, elismeréseket adnak majd át az egyesület munkáját segítőknek és a legjobban teljesítő tagoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!