Vasvár

2014.03.31. 12:55

Tudományos műhely a Helytörténeti Múzeum

Vasvár - Tudományos műhelyként is működik a Helytörténeti Múzeum, amelyet az utóbbi egy évben a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány működtet.

Merklin Tímea

Zágorhidi Czigány Balázs alapítványi titkár és Kiss Gábor történész. Fotó: Szendi Péter

A múzeumot az önkormányzat adta át működtetésre az alapítványnak, ezért a kuratórium titkára, dr. Zágorhidi Czigány Balázs beszámolót tartott a március végi testületi ülésen a munkájukról. Kiemelte: amit múzeum alatt értünk az valójában komplexebb tevékenységet takar, mint amire a működési engedély szól. A Németh Antal által létrehozott helytörténeti gyűjtemény mellett ott van a domonkos rendtörténeti gyűjtemény, valamint kisebb egységek, mint például a megyetörténeti kiállítás, amellyel látványosan meg lehetett tölteni az épület egy részét dr. Kiss Gábor öteletei alapján, modernségében messze megelőzve a korát. Ezt a kiállítás már az alapítvány hozta létre, amely az átadás előtt is segítette a múzeum munkáját. Tulajdonképpen ez adta az ötletet, hogy bízza a város a múzeumot az alapítványra. A domonkos gyűjteményt szintén az alapítvány hozta létre – szinte a semmiből, a 16. századi nyomtatványoktól a 20. századi dokumentumokig. A művészeti anyag egy másik profil: a kolostor épület helyet ad a Török Richárd kiállításnak, és komoly pályázati lehetőségeket nyit meg a múzeum előtt. A szakmai ellátottságot tudják biztosítani: Csapláros Andreával, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatójával megállapodást fognak kötni, hogy dr. Kiss Gábor a munkaideje egy részét itt tölthesse.

A kolostor karbantartását meg kell oldani, energetikai tervet készíttetnek rá, geotermikus fűtése lesz és klimatizálni szeretnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!