Vélemény

2017.05.26. 18:12

Jó reggelt, Vas megye!

Sokan vártunk már arra, hogy a – nem túl rövid nevű – MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete idén is mihamarabb közhírré tegye, hogy a Balaton víze strandolásra alkalmas.

Kelemen Attila

Mi több, a hétvégén 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletű lesz a hőn szeretett „tengerünk” vize. És aki azt gondolja, hogy mindezt nem képtelenség fokozni, az most jól figyeljen: nem csak májusban, hanem a következő hónapokban is kiváló lesz a tó vízminősége.

Most tavasszal a tóparti sétáink hangulatát a  Balaton halai is magasabb szintre emelhetik. Ugyanis elkezdődött a legtöbb halfajunk ívása, így különösen látványos jelenség mostanság, hogy a nyílt vízi területeken élő fajok partközelbe húzódnak. Néhol olyan nagy lehet a nyüzsgésük, hogy szinte azt hisszük: forr a víz. És aki nem elégszik meg a dévérek, küszök násztáncával; annak különösen ajánljuk a keszthelyi öböl, valamint Szigliget térségét. Tudniillik a nádas területekhez szokott harcsák is akácvirágzáskor gondoskodnak arról, hogy legyenek utódaik. Ha szerencsénk van, megpillanthatunk egy-egy hatalmas példányt a kristálytiszta vízben. Szinte már látom magam előtt, hogy ültünk a mólón és néztük, hogy járja a táncát a vízen a fény...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!