Vélemény

2017.07.03. 18:33

Körömpörkölt - Elmegyek, és megnézem magamnak Amerikát

Ma 101. alkalommal rendezik meg New Yorkban a hot dog evő versenyt, ahol tavaly századik évfordulóhoz méltó eredmény, rekord is született.

Budai Dávid

Joey Chestnut ugyanis tíz perc alatt hetven forró kutyának mutatta meg, hol lakik az úristen. Joey nagy hot dog evő egyébként, mivel egy évet leszámítva kilenc éve nyeri a híres evőversenyt. Ha valamit biztosra vehetünk, az az, hogy idén is lesz nagy hot dog evés, mivel július 4-e van, a függetlenség napja, márpedig a legenda szerint 1916-ban ezen a napon négy bevándorló hot dog zabálással kívánta eldönteni, melyikük a legnagyobb hazafi. De hát így is van rendjén. Nem csak koszorúkkal meg emlékművekkel lehet ünnepelni, mint ahogyan nem csak ököllel meg ésszel lehet eldönteni a vitás kérdéseket.

Meg hát Amerika amúgy sem csak a lehetőségek hazája, hanem a fura dolgoké is. Mindenki emlékszik a mikróban szárított macska és az autópályán sofőr nélkül száguldó lakókocsi esetére. Előbbinél a gazdi jó ötletnek tartotta, hogy ahelyett, hogy a ciculi maga nyalja fényesre a bundáját, a mikrohullámú sütőben szárítja meg kedvencét. Utóbbinál pedig régóta úton lévő hősünk szemei kezdtek éppen leragadni, ezért gondolta úgy, ha már úgyis olyan disznó szerencséje van, hogy történetesen egy lakóautóban utazik, föltesz magának egy kávét. Nem az a legmegdöbbentőbb a két esetben, hogy mindkét állampolgár azzal perelte be utóbb a gyártót, hogy az kérem, sehol sincs feltüntetve, hogy macskaszárításra nem alkalmas a készülék, illetve, hogy nem lehet otthagyni a kormányt egy jóféle feketéért nyolcvan mérföld per óránál, hanem az, hogy a bíróság nekik adott igazat, mondván valóban nincs feltüntetve, pedig többször is átolvasták a használatit.

Egy olyan országban, ahol O. J. Simpsont felmentik, tényleg bármi megtörténhet. A legenda szerint meg is történik, főleg ami egyes államok törvénykezését illeti. Ha ezeknek a szabályoknak csak a fele igaz, akkor nálunk jó páran igencsak elanyátlanodnának a korlátozások miatt. Ohióban például tilos részegen horgászni. Na persze, jó, hogy nem mindjárt a horgászbotot tiltják be. Miamiban meg illegális állatokat utánozni, és a rendőrőrsön gördeszkázni. Állítólag ez már az ott élőknek is sok, ezért aztán tele is van majomjelmezes deszkásokkal a fogda. A szabadság földjén, akármerre nézünk, csak béklyókat találunk. Hiába, Amerika furcsa ország, olyan furcsa, hogy úgy döntöttem, jövő héten meg is nézem magamnak. Ezúttal tényleg komolyan elhatároztam magam. Más esetekben nem szoktam ilyen végletes döntéseket hozni, most mégis megmakacsoltam magam. Talán a meleg teszi.

Címkék#amerika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!