Vélemény

2017.05.22. 18:04

Körömpörkölt - Friss, ropogós példák a mai diáknyelvből, nehogy lemaradjon!

A minap került kezembe egy 2016-os kiadású, nyolcadikosoknak szóló nyelvtankönyv. Miközben érdeklődve forgattam, meglepődve tapasztaltam, hogy a gyerekek olyanokat mondanak egymásnak, mint hogy hosszú, mint a vonatfütty, meg hogy brummog, mint mackó a málnásban, jelentsen ez utóbbi bármit is.

Budai Dávid

Hiába, a diáknyelv már csak ilyen, szellemes újítások, ötletes szóalkotások jellemzik. A naprakész könyv nagyon helyesen megemlíti a drótszamarat is mint diáknyelvi szót, mert drótszamaramat én is csak szemlesütve hívom biciklinek, bicajnak vagy bringának.

Szinte előttem van a tankönyv szerzőpárosa, amint a gyerekek közé vegyülve szorgalmasan jegyzetelnek. Szlenget keresnek, valódi, újszerű, ízes diáknyelvet, amit a mai tanulóifjúság, vagy más szóval a pajtások, egymás között használnak. Látom azt is, ahogyan elpirulnak egy-egy illetlen szó hallatán. Hiába, a betondzsungelben, (a diákok manapság így hívják a lakótelepet) élők néha elragadtatják magukat, és így beszélnek. Főleg ha kikattannak, a bekattanás ugyanis, mint az a könyvből kiderül, már a múlté. Jómagam a papírízű párbeszédek nagy ellensége vagyok. Azt szeretem, ha a történeteket az élet írja, éppen ezért különösen jó, ha egy tankönyv ennyire friss tud lenni. Így tudtam meg azt is, hogy itt a Dunántúlon csak és kizárólag récének hívják a kacsát, utóbbi szót nem ismerik. (Megjegyzem, a kacsa szó madár jelentésben nekem is újdonság volt, eddig azt hittem, az csak álhírt jelent.) Sajnos úgy tűnik, a megyében az étterem-tulajdonosok mind betelepülők, hiszen egy se sültrécét kínál.

Változik a nyelv, változni kell magunknak is. Hogy ezt elősegítsem, szolgálok néhány hasonlóan ötletes, újszerű szófordulattal, nehogy a haladó ifjúság megelőzzön, és úgy találjanak beszélni egymással, amiből mi öregek egy kukkot sem értünk. A lábnapos, ruhagyuri Lacika egy heringpartiba ment el csápolni, de mivel félt, hogy redukálják riadalomból, nem maradt sokáig, pedig egy hazavágós lány szemmel látható volt, hogy nagyon adja. Lacika egy lúzer, kár volt izgulnia, hiszen büfészakra jár, így végül egy széket kapott. Miután megkapta a jegyét, gyorsan meg is etette a rákot. Hát így beszél ma egy valamirevaló fiatal, ha éppen a grundról tart a füvészkert felé, tudniillik újabban ott játszik a tanulóifjúság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!