Vélemény

2017.05.08. 17:42

Körömpörkölt: Nyakunkon a világvége? Ideje felkészülni!

A világ legokosabb emberének tartott Stephen Hawking szerint ha az emberiség életben akar maradni, akkor lassan ideje csomagolni.

Budai Dávid

A BBC legújabb dokumentumfilmjében azt taglalja, hogy mindössze száz évünk van, hogy elhagyjuk szeretett bolygónkat, hogy aztán valami mást is tönkretegyünk a világűrben. Stephen Hawking biztosan okosabb, mint egy ötödikes, de azért messze nem a legokosabb ember a világon, legalábbis tudományos munkássága alapján biztosan nem, és úgy tűnik, kijelentései alapján sem. Tavaly novemberben például még ezer évről beszélt. Mivel azonban a világ figyel Hawkingra, annyit mindenképpen el tud érni megjegyzéseivel, hogy felhívja a figyelmet: ha így folytatjuk, akkor sírás lesz a vége, és a túlnépesedésbe vagy a klímaváltozásba beletörik a bicskánk. Sőt, lehetséges, hogy mindenképpen beüt a krach, mert jön egy komolyabb aszteroida, vagy lesújt egy világméretű járvány, állítja a tudós.

Én úgy vagyok a kataklizmákkal szóló hírekkel, mint a curling-világbajnokság eredményeivel. Nem veszek róluk tudomást. Persze egy bőrönd nekem is be van készítve, ha menni kell. Törölköző, fogkefe, meg néhány üdülőkrém, de azt hiszem, ez még normális. Ami viszont nem az, azt nemrégiben láttam egy ismerősöm pincéjében. Ő már vagy tíz éve igazi túlélő, ami nagyjából abban merül ki, hogy egy hatalmas konzervhegyet épített a pincében.

Miközben a látványtól megrészegülten kóvályogtunk a sólet-, bableves-, töltöttkáposzta- és rizseslecsó-piramisok között, kiderült, hogy a konzervek tovább bírják ugyan, mint a tűzhelyen felejtett húsleves, de azért örökké nem. Így aztán barátom pechjére három hónappal ezelőtt elkezdett lejárni a szavatosságuk, pedig a világvége egyelőre még Hawking szerint sem aktuális. Nincs mit tenni, nyáron is konzervlecsó lesz az ebéd, merengett el fájdalmasan a jövőn barátom, miközben az újabb rakományt cipelte a pincébe. Mert hát nem lehet mit tenni, a készültséget továbbra is tartani kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!