Vélemény

2017.06.14. 18:34

Terka-sztorik: Tennivalók rengetegében, avagy a listaírás buktatói

Amikor utazni vagy bevásárolni indulunk, gyakran listát írunk, hogy ne felejtsük el, mit kell becsomagolni, vagy hogy milyen üzleteket kell felkeresnünk és miért.

Tersztyánszky Krisztina

Angol nyelvterületen létezik olyan előre elkészített lap is, amelyen a piperecikktől az olvasnivalóig fel van sorolva minden szükséges utazási kellék, nekünk csak pipálni kell. Amikor az ember már egy kicsit feledékenyebb vagy túlságosan sok a teendője, reggel is listával a zsebében indul útnak. További variáció az egymásnak készített lista. Amikor a családtagok ritkán találkoznak, gyakran találni az asztalon vagy a hűtőre mágnesezve ilyen intelmeket: szemetet levinni, virágot locsolni, aranyhörcsögöt megetetni.

A leleményes polgár különféle módszerekkel hatékonyabbá teheti a listázást. Lásd: színes papírlapok, ragasztós hátú cetlik feltűnő helyekre tapasztva, színes tinta vagy más betűtípus alkalmazása. Jól jönnek az egyes tételek mellé tett felkiáltójelek, csillagok, halálfejek. Gyors megoldás a tenyérbe vagy az alkarra történő listaírás. De ezzel már el is érkezünk a mechanizmus egy súlyos buktatójához: amikor a lista elkészül ugyan, de valamilyen oknál fogva nem tudja betölteni a hivatását. Például a tenyerünkről véletlenül lemossuk.

Hasonló anomália, ha az ember otthon felejti a listát. Ha eléggé vizuális alkat, talán még fel tudja idézni lelki szemei előtt, hogy milyen tételek is sorakoztak egymás alatt. Ha van otthon valaki, fel lehet hívni és megkérni, hogy keresse meg és olvassa fel nekünk a saját emlékeztetőnket. Sokan a telefonjukba rögzítik a jegyzeteket. Ebben az esetben megeshet velünk az a groteszk helyzet, hogy felírtuk: vigyünk majd töltőt magunkkal, de nem tudjuk elolvasni, mert időközben lemerült a készülékünk.

Az meg már szinte kóros eset, ha valaki arról is listát ír, hogy milyen listákat kell majd készítenie. Persze, ne legyünk szigorúak, lehet, hogy csak a túlzott precizitás és körültekintés mintaképe az illető. Például: az egyik listán szerepel, hogy el kell mennünk az ügyvédhez, majd egy másikon, hogy mit akarunk tőle megkérdezni. Most már csak a listák megfelelő elrendezése, rangsorba állítása, csoportosítása a feladatunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!