Vélemény

2017.06.21. 15:27

Terka-sztorik - Végre roskadoznak a gyümölcsfák, csak legyen, aki leszedi

Az ínséges téli és kora tavaszi hónapok után júniusban végre elérkezik az az idő, amelyet már régóta vártunk: a kiskertek, gyümölcsösök ontani kezdik a friss zöldséget, a lédús gyümölcsöt.

Tersztyánszky Krisztina

Már akié ontja. Mindig akadnak, akiknek a kertészkedés valamilyen oknál fogva csalódások sorozatával jár. Vagy a talaj nem megfelelő, vagy a helyszín túl árnyékos, vagy egyszerűen csak a gazdának nem volt elég ideje a kapálásra, permetezésre. Gyakran akad olyan parcella is, amelyiket vagy a fagy, vagy egy kiadós vihar, jégeső tett terméketlenné.

Ha viszont a kedvezőbb forgatókönyv valósul meg, újabb, kellemes gonddal néznek szembe a tulajdonosok. A faág roskadozik, alá kell támasztani, a borsó, a zöldbab túlérik, hamar le kell szüretelni. A valamire való háziasszonyok ilyenkor már készenlétben állnak a kifertőtlenített dunsztosüvegekkel, a fakanállal és a mélyhűtő zacskókkal, hogy a termésfelesleget valahogy tartósítsák a téli napokra. Éjszakába nyúlóan telnek az éléskamrák polcai befőttekkel, szörpös palackokkal.

Persze nem mindenki olyan ügyes, hogy jól ért a tartósításhoz, sokan pedig a napi munka után már nem tudnak ilyesmire időt szakítani. Meg aztán az is előfordul, hogy a cseresznyét, a meggyet, a sóskát a legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerül maradéktalanul feldolgozni. Ilyenkor lép életbe a B terv, amely a komatálazáshoz hasonlít. A kóstoló, „igaz, ez már kicsit túlérett, de talán ehető” sűrű szabadkozások közepette a barátok, a munkatársak asztalán landol. Akik aztán a kiéhezett oroszlán lendületével vetik magukat a csemegére.

A legjobb mégis az, amikor az embert az ilyen túltermelési válsággal küzdő ismerősök végső kétségbeesésükben meghívják egy kis szüretelésre. Van, amikor egy fél iskolai osztály ott szorgoskodik a bajba jutott szülő gyümölcsösében. A közös szüretelés pár órára a felnőtteknek is visszahozza az építőtáborok, diákmunkák vidám hangulatát. Még ha nem is lenne a jutalma egy-két tál finom termés, akkor is megérné a szokatlan közösségi élmény. Meg a felemelő tudat, hogy segítettünk az összetaposott, rothadó gyümölcsök szomorú látványának megelőzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!