Vélemény

2017.08.22. 19:45

Vakvagány- Csak egy érintés vagy maga a mindenség?

A múlt hét végére jósolt hidegfront vihar, szél és eső kíséretében megérkezett.

Horváth Nikoletta

Augusztus huszadika reggele inkább hasonlított egy októberi délelőttre. Az utcákon az éjszakai vihar nyomán leszakadt ágak szőnyeggé fonódtak össze, és a sártócsák is az égi áldásról tanúskodtak. Az előző napokban mért 35 fok után hirtelen 15 fokra esett vissza a hőmérséklet, ami azért markáns változás.

A hajnalt követő esőzések után az égi trónt elfoglalta a ragyogó nap, amely melengető sugaraival egészen magasra tornázta fel a hőmérő higanyszálát. Mi éppen Hévízre tartottunk, Keszthelyről, gyalog. Ez a rövidke, oda-vissza körülbelül 17 kilométeres táv nekünk olyan, mint másnak egy zarándokút. Az erdő mélyén, a csicsergő madarak kórusát hallgatva, Lili felhőtlen szaglászását figyelve a problémák, a nehézségek beleolvadnak a végtelen ég kékségébe. A szavak elszállnak, s helyettük csak a nyugalom marad

.Megérkezve a tavirózsák birodalmába, megmászva a hetvenlépcsős „stációt”, betértünk kedvenc helyünkre, hogy némi frissítő kávét vegyünk magunkhoz. Jólesett leülni, Lili hatalmasat kortyolt az elé rakott vízből, majd elégedetten feküdt bele a kifröcsögtetett folyadékba. A pincér szimpatikus, kedves volt. Bár Lilin nem volt hám, és rajtam nem fityegett a "vak vagyok" tábla, azonnal átlátta a helyzetet. Ám amikor kihozta az italokat, ledöbbentem. Előbb édesanyám elé tette le a kávés-szódás tálcát. Aztán a következő mozdulatával elém húzta az én adagomat, és még mielőtt megmukkantam volna, hogy köszönöm, gyengéden megfogta a kezemet, és a tenyeremet a szódával teli, hideg verítékes pohárra tette. Megmutatta nekem, hol találom az innivalómat.

Már tizenkét éve nem látok semmit, de ilyen figyelmes, személyre szóló, automatikus gesztussal még nem találkoztam. Ledöbbentem. Ő pedig később szabadkozva kérdezte meg, nem érintett-e rosszul a segítsége Ami szívből jött, zsigerből De megérintett. Szíven ütött, pozitív értelemben. A gyengéd törődés, az empatikus odafigyelés teljesen lenyűgözött. Bár az ég kékségében uralkodón aranylott a nap, úgy éreztem, a szívemből háromszoros erővel áradnak a szeretet sugarai.

És hogy mi volt ez? Csak egy érintés, amely magában hordozta a mindenséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!