Vép

2015.08.07. 19:01

A kerékpárút előtt törik az utat a vidám biciklik Vépen

Eddig négy színes kerékpár hirdeti Vép város kreativitását, de nemsokára készül egy a szerelmeseknek is. Egyszer talán bicikliúton kerekezhetünk Szombathelyről Sárvárig.

Budai Dávid

Először azt hittük, a biciklistársadalmat lázban tartó, szerdán elrajtolt Tour de Hongrie-nak tiszteleg Vép városa, a közelmúltban a településen, több helyen is felbukkanó színes kerékpárokkal. Aztán kiderült, egészen másról van szó. Kovács Péter, Vép polgármestere elmondta, még januárban tett közzé egy felhívást, hogy akinek van olyan használaton kívüli biciklije, amit szívesen bocsátana a város szolgálatába, hogy abból kiállítási tárgyat varázsoljanak a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, az tegye meg felajánlását. Így tett szert a város hét kerékpárra, amiből aztán a diákok négyet el is készítettek a hatodik Világ Közepe Fesztiválra.

Megtudtuk, az ötlet a polgármestertől származott, aki úgy gondolta a színes biciklik feldobják majd a várost. Az ötlet úgy tűnik, bevált, mert a lakosoktól eddig csak pozitív visszajelzések érkeztek, ráadásul a városon átutazók figyelmét is a városra irányítja.

Fotó: Szendi Péter

A kultúrház előtt egy cserépember tekeri a sárga drótszamarát, a mezőgazdasági iskola előtt egy teljesen zöld bicikli utal a természetre. A sportpálya kék kerékpárjának kerekén, szebb napokat látott futócipők sorakoznak, a bolt előtt álló nemzeti színben pompázó bringa kosarában pedig a városi rendezvények prospektusai kapnak helyet időről időre. Kovács Péter elmondta, a kiállítás nem időszakos, amíg bírják a strapát a biciklik, addig díszítik a várost, ráadásul készülnek újabb alkotások is. A soron következő rozsdabarnára mázolt kerékpár a szerelmesek szolgálatába áll majd, és remélhetőleg hamarosan szerelemlakatok súlyától fog roskadozni.

Megtudtuk, a kezdeményezés túlmutat a művészeten, egyrészt a kerékpározást népszerűsíti, másrészt arra hívja fel a figyelmet, hogy nagy szükség volna egy Szombathely-Vép kerékpárút megépítésére, amelynek a megvalósítását Kovács Péter már jó ideje szorgalmazza. Mint kiderült azért, mert a megyeszékhelyre tartó út egyre forgalmasabb és sajnos történt már több halálos kerékpáros baleset is ezen a szakaszon. A nagy álom azonban egy Vépen áthaladó Szombathely-Sárvár kerékpárút megépítése lenne. Bízunk benne, hogy a színes biciklik megteszik hatásukat és a közeljövőben már kerékpárút is összeköti a két települést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!