Vép

2015.10.16. 16:34

Polgármesterek tanácskoztak: Szociális központ jön létre Vépen, jelenleg 24 idős ember szorul ellátásra

Vép - Szociális központ, világításkorszerűsítés és bérleti szerződés. Többek között ezekben a témákban adtak egymásnak tanácsot a polgármesterek.

Budai Dávid

Ezúttal Vép látta vendégül a kisvárosok polgármestereit, és jegyzőit október 16-án. A hét kisváros, Bük, Csepreg, Jánosháza, Őriszentpéter, Répcelak, Vasvár és a házigazda Vép első emberei 2010 óta félévente rendszeresen összeülnek egy félnapos baráti, probléma megosztó értekezletre. Vép az idén harmadszor látta el a házigazda szerepét, amelyen ezúttal három város: Bük, Őriszentpéter és Répcelak polgármestere vett részt.

A megállapodás szerint mindig a házigazda választ témákat, melyeket aztán az értekezlet során, szabadon lehet bővíteni. A találkozón jellemzően mindenki elmondja, hogy milyen gyakorlatot követnek a településen az adott városban, mi az, ami jól működik, és mi az, amiben változtatni kell. A hét település eltérő földrajzi és gazdasági adottságaitól függően mindig lehet egymás számára jó ötlettel, tanáccsal, jó gyakorlattal szolgálni.

Pénteken az előre meghirdetett napirend szerint a szociális ellátás helyzete, és feladat ellátási megoldásai, az önkormányzati energetikai stratégia, valamint a lakásgazdálkodás, bérlakások üzemeltetésének tapasztalatai kerültek napirendre.

Német Sándor Bük, Szabó József Répcelak, Kovács Péter Vép és Őr Zoltán Őriszentpéter polgármestere 2010 óta félévente megvitatják a problémákat és megosztják tapasztalataikat. Fotó: Unger Tamás

Vépen változás lesz a jövő évtől a rászorulók házi segítségnyújtási rendszerében, és ehhez kell az alkalmas szervezetet és eljárási módot kiválasztani, ez adta az első téma aktuális időszerűségét. A szociális ellátást eddig biztosító cég ugyanis annak ellenére sem tudja a továbbiakban feladatát ellátni, hogy az államtól kapott normatívát az önkormányzat kiegészítette. Ezért január elsejétől Vépen Szociális Központot alakítanak ki az Idősek Klubjában.

Jelenleg 24 rászorulónak nyújtanak segítséget. Kovács Péter, Vép polgármestere elmondta a házi segítségnyújtás során a segítők bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereket és el is beszélgetnek az idős emberekkel, ami legalább olyan fontos, mint az, hogy a különféle szolgáltatásokkal megkönnyítik az életüket. Megtudtuk, Répcelakon kistérségi összefogással több település együtt oldja meg a jogszabályban előírt szociális ellátás feladatait. Őriszentpéter pedig Zala megyei településekkel alkotott társulást hasonló célból.

Az energiára fordított költségek csökkentése, az önkormányzati intézmények energiatudatos felújítása minden település számára fontos, és mindennapos feladat. Vép szerencsére ezen a területen kiemelkedően teljesít, mégis ez adta a második témát, mert igaz, hogy Vépnek gyakorlatilag az összes közintézménye teljesen fel van újítva és energiatakarékossá van alakítva. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az energiafogyasztást folyamatosan kell ellenőrizni, ehhez pedig energetikusra van szükség. Kiderült egyik településen sincsen főállású szakember, ha kell, akkor mindig megbíznak valakit a munkálatokkal. Vépen is felmerült a lehetősége annak, hogy a világítótesteket ledes lámpákra cserélik, ám a települések polgármestereinek tapasztalatai szerint az ilyen típusú fejlesztésekkel célszerű megvárni egy pályázatot.

A lakosság rászoruló rétegének szociális lakhatását, önkormányzati bérlakások kialakítását, mint megoldandó feladatot, ennek módozatait, buktatóit is megtárgyalta a polgármesterek közössége. Vépen ugyanis tervben van, hogy a jövőben önkormányzati lakásokat építenek. Kérdés, hogy a bérleti szerződésben mi szerepeljen. A hét település közül Vasvárnak van a legnagyobb tapasztalata a kérdésben, mivel több, mint száz önkormányzati lakással rendelkezik a város. A javaslat egyértelműen a határozott idejű szerződések kötése volt, mivel így elkerülhető, hogy a közüzemi számlákat a bérlő nem fizeti. Az, hogy a polgármesterek eszmecseréje hasznos volt mutatja az, hogy a folyamat nem szakadt meg. Fél év múlva Vasváron találkozik a kisvárosi vezetők „baráti köre".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!