Vép

2016.10.24. 14:45

A börtön cseppet se vonzó hely – ezt már a vépi iskolások is tudják

Vép – A Tegyünk együtt a biztonságért! elnevezésű projekt negyedik programjaként a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Tóth Tamás Tibor, bv.-dandártábornok látogatott a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI-ba, és tartott előadást a 8. osztályosoknak.

Tóth Kata

Csend, rend, fegyelem az osztályteremben és kissé megilletődött, de kíváncsi gyerekek fogadták a parancsnokot, akiről kiderült, nagyon is ért a nyelvükön. Elsősorban bűnmegelőzési céllal időzött náluk, de engedte, hogy a kamaszok kicsit belássanak a börtönlét kulisszái mögé, és mindent megtett azért, hogy elvegye a kedvüket a rácsok mögé kerüléstől.

Az interaktív, személyes történetekkel tűzdelt előadásból-beszélgetésből a tanulók számára kiderült, hogy koruknál fogva akár ők is a börtön falain belülre kerülhetnének – kivételesen súlyos bűncselekmények esetén akár már 12 éves kortól büntethetőek a fiatalok. Azt is megtudták, hogy a lopás, a rablás, az internet adta lehetőségekből adódó bűncselekménytípusok (például az internetes zaklatás) a leggyakoribbak kortársaik körében. Felhívta a figyelmüket arra is, hogy leendő kis-, majd nagymotorvezetőként mennyire fontos a biztonsági felszerelések használata egészségük megóvása érdekében, valamint a KRESZ betartása, hiszen könnyű szabálysértést elkövetni... A dandártábornok azt se titkolta: a kábítószer jellegű anyagokat a börtönben levő fiatalok közül sokan kipróbálták, és volt olyan, aki ezek hatása alatt követett el bűncselekményt, ami súlyosító körülménynek számít.

Fotó: BV

A parancsnok – aki korábban évekig volt a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének igazgatója – nem hagyott kétséget afelől, hogy a börtön cseppet se vonzó hely. Rávilágított arra, hogy a szabadságmegvonással a gyakorlatban együtt jár a fiatalok által kedvelt időtöltések megvonása is, mint a Facebook, az internet stb., és a szabad döntés elvesztése arról, hogy mivel töltsék a napokat, délutánokat. Mi több, a társait sem választhatja meg az ember a börtönben. Vannak  viszont a bv.-intézetekben vasszerkezetű nyílászárók, rácsok, és több száz kamera. Szombathelyen hat méter magas beton bástyafal veszi körül a börtönt tíz őrtoronnyal és több mint 1400 fogvatartott van, akik két- vagy ötszemélyes zárkákban élik szigorú szabályok szerint a mindennapjaikat. Persze sportudvar és sétaudvar is van, mégis a privát szféra szinte teljes hiánya jellemző és az irányított szabadidő-eltöltés. Az életrend szigorúan meghatározott, a kapcsolattartás a kinti családtagokkal pedig korlátozott.

Számadatokkal és érdekes tényekkel is szolgált Tóth Tamás Tibor a szombathelyi létesítményről: a 2008-ban átadott börtön egyike hazánk 29 büntetés-végrehajtási intézetének. Az 54 hektáron elterülő intézeten belül, közel 1500 méter hosszú bástyafal veszi körül a fogvatartási területet, ahol négy épületben helyezik el a fogvatartottakat. Van „előzetes ház", illetve a fogház-, börtön-, és fegyház fokozatú jogerősen elítéltek elhelyezésére szolgáló körletek is. (A fogház a szabadságvesztés büntetés legenyhébb végrehajtási fokozata, a fegyház a legsúlyosabb.) A szombathelyi börtön az egyik legkorszerűbb és legmodernebb, a fogvatartottak közül 140-en járnak általános vagy középiskolába, ötszázan végeznek termelő munkát – ők jövedelemhez is jutnak, amiből levonják a rájuk fordított tartási díjat.

Az itteni bv.-intézet – hasonlóan a többi magyarországihoz – önellátásra törekszik. A börtönökben gyártanak nagyon sok, a mindennapokban használatos terméket, így bútort, ruházatot, élelmiszert is, de például börtönben gyártják a vágópengés dróthengert (NATO-drótot) is.

A börtönparancsnok közel hozta a börtön világát a nyolcadikosokhoz. A rendhagyó óra végén választ kaptak tőle a gyerekek arra, hogy mikor rendelnek el reintegrációs őrizetet lábra szerelt nyomkövetővel, előfordult-e már szökési kísérlet, és hogy jellemzően hányan kerülnek vissza újabb bűncselekmény elkövetése miatt.

Az előadást bűnmegelőzési céllal hívta életre az iskola, a vépi önkormányzat szociális, egészségügyi és ifjúsági bizottsága aktív részt vállalt a létrejöttében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!