Vép

2017.01.20. 18:40

Disznóölésre mentek Tasnádra

Vép - Meghívást kaptak múlt hétvégére a vépiek erdélyi testvérvárosuktól, Tasnádtól. Ottani hagyományok szerinti disznóvágás volt a program.

Tóth Kata

A rendezvényre az összes testvérváros önkormányzatától vártak küldöttséget azzal a céllal, hogy tovább építsék a jó kapcsolatokat. Magyarországról még két város, Csenger és Nagykálló delegációja érkezett a tetthelyre.

A tetthelyre, mert egy disznó bánta ezt a napot - egy helyi böllér dolgozta fel az állatot az ottani hagyományok szerint, a társaság kedvéért. A bontás művelete minden vidéken más szokás szerint történik, így érdekes volt összehasonlítani a munkafolyamatot, a bejáratott fogásokat, azt, hogy Magyarországon mit csinálnak másképpen, mesélték a képviselők. A disznót például nem húzták fel, hanem fekve bontották szét. A hason fekvő állatot felülről szedték szét úgy, hogy a gerincéről a húst is levették, végül a gerinc egyben maradt. A zsírszalonnát lényegesen nagyobbra darabolják, így a töpörtyű is más, körülbelül ötször öt centiméteres. A disznósajtot a nálunk is szokásos összetétellel készítik, de megdarálják húsdarálóval, és a keletkezett pépet nejlonharisnyába töltik. A kifőzött disznósajtot préselik, aminek következtében a víz és a zsír a harisnyán keresztül távozik. A harisnyát levágják róla és szeletelik.

A terített asztalnál élénk beszélgetés folyt az önkormányzatok elmúlt évi tevékenységéről, idei terveiről, kitérve a nyári hagyományos testvérvárosi látogatások lehetőségére is a városnapok kapcsán. Hat éve kötött testvérvárosi szerződést a kisváros Tasnád önkormányzatával. Jellemzően nyaranta felélénkül a kapcsolattartás. Tavaly a Világ Közepe - Mácsik Fesztiválon több mint húszfős delegációt láttak vendégül a vépiek, kirándulást szerveztek nekik Sárvárra, Celldömölkre, hogy ismerkedjenek a megye nevezetességeivel. Aztán augusztus második hetében tizenöt diák jött két kísérő tanárral Erdélyből táborozni, a vépiek ezt viszonozták az augusztus 15-ei tasnádi városnapi látogatással. Ezek az alkalmak, a kötetlen beszélgetések minden protokollt nélkülöznek, és igazán jó lehetőséget teremtenek ahhoz, hogy a személyes, baráti szálak szorosabbak legyenek, ebben minden résztvevő egyetértett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!