Vép

2016.11.25. 18:20

Motorok a Dongótól a Pannóniáig - Benzingőzös időutazás a vépi művelődési házban

Vép - Motorok költöztek a művelődési ház nagytermébe, az idén kilencedik alkalommal. Sok a veterán, de vannak sport-, verseny- és túramotorok is.

Tóth Kata

Kovács Péter polgármester a vépi Nosztalgia és Hobbijármű Egyesület sorban kilencedik járműkiállításának hétfői megnyitóján úgy fogalmazott: az egy négyzetméterre jutó veterán motorok száma most valószínűleg Vépen a legnagyobb.

De nemcsak motorok sorakoztak szép számmal a művelődési ház nagytermében - csillogó szemű, avatott tekintettel szemlélődő fiúk, férfiak, idősebb urak is vagy százan összegyűltek a hagyományos motorszemle megnyitójára.

Vépről és a környező településekről is jöttek, elvétve hölgyek is. A sárvári Kovács Mária például, aki ’73 óta motorozik, fényképezi is a járműveket - 700 fényképe van albumban -, és egy Jawa 350-es büszke gazdája. A 61-ből nyolc motort hozott a kiállításra a főszervező, Virágh Árpád.

A fotóhoz két kedvencét, a Pannónia P10-es és a P12-es közé állt be - ezeket választotta, de mindegyik ugyanúgy kedves a szívének. Azt mondja, a kiállított járművek összetétele megváltozott tavalyhoz képest.

Több most a sport- és a versenymotor, illetve a nagyobb túramotorok - itt a két Goldwingre utal, amelyeket vépi tulajdonosaik kölcsönöztek egy hétre.

- Azt szerettük volna, hogy a magyar motorkerékpár-gyártók termékei is fellelhetőek legyenek, meg akartuk mutatni, hogy a Dongó segédmotortól a P21-es Pannóniáig hova jutott a magyar motorkerékpár-gyártás.

Vannak ritkaságok is: az egyik a már említett Dongó, a kerékpárra szerelt kétütemű motor, ami Székesfehérváron készült. És ott van a kiállítás legidősebbje, az 1939-ben gyártott, szervizkönyves BMW R23, amely nemrég kapott oldtimer minősítést, csak még a rendszáma nem készült el.

A zömében veterán - harminc-, negyven-, ötvenesztendős - járgányokkal idén is túráztak az egyesületi tagok: jártak az újkéri pulykafesztiválon, és meghívták őket az ostffyasszonyfai falunapra is. Messzebb nem mentek - 70-80-nal, ha nagyon kell sietni, esetleg 95-tel lehet „száguldani” ezekkel a gépekkel.

Vasárnap délután kettőig bárki megnézheti a kifényesített motorokat, és leadhatja szavazatát is a három legszebbnek gondolt darabra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!