Vezető hírek

2022.02.17. 11:30

Egynapos sebészetet alakítanak ki - A Markusovszky-oktatókórházba több mint félmilliárdos támogatás érkezett

Összesen csaknem 11,5 milliárd forintos fejlesztés van folyamatban az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatában – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő). Január végéig a kivitelezések 11 kórházi helyszínen valósultak meg, köztük Szombathelyen. A fejlesztés részleteiről prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója beszélt.

Tóth Kata, MTI

Összesen negyven ágy áll rendelkezésre. Nagy Lajos az egyik – tízágyas – fektetőrészleget mutatja

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Az Okfő közleménye szerint Magyarország 17 fekvőbeteg-ellátó intézményének 19 helyszínén önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részlegeket alakítanak ki. (Az egynapos sebészet speciális, a többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely a kórházi ellátáshoz hasonló körülmények között, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel.) A projektben kidolgozták az egynapos sebészet betegút- és szakmai ellátásszervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer-fejlesztést hajtanak végre. 

 

A fejlesztések eredményeképpen lerövidülhet a kórházban eltöltött idő – emelték ki. Az országos fejlesztés részeként a napokban megkezdte működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház két egynapos sebészeti részlege, Nyíregyházán és Mátészalkán. Január végéig az újonnan kialakított, illetve felújított egynapos sebészeti részlegek kivitelezései Nyíregyházával és Mátészalkával együtt összesen 11 kórházi helyszínen valósultak meg: a két említett városon kívül Győrben, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Baján, Szolnokon, Tatabányán, Sopronban, Zalaegerszegen és Szombathelyen is.

 

 Lapunk kérdésére Nagy Lajos főigazgató elmondta, a Markusovszky-kórház központi telephelyén a kivitelezés és a műszerbeszerzés révén intézményük mintegy bruttó 552 millió 276 ezer forint támogatásban részesült. 

Szemészeti berendezéseket mutat Sarang Péter műszerfejlesztési osztályvezető és Nagy Lajos főigazgató

Forrás: © Unger Tamás / Unger Tamás

Az infrastrukturális fejlesztés a sebészeti tömbben valósult meg. Negyvenágyas fektetőrészleget alakítottak ki az egynapos sebészeti ellátás kiszolgálására két ápolási egységben. Emellett a sebészeti tömb, műtőblokk épületében felújították az egynapos ellátásra dedikált műtő klímarendszerét. A felújítással érintett épületrészek területe 719,85 négyzetméter. Az építési beruházás gyakorlatilag befejeződött, jelenleg a használatba vételi eljárás folyik. Az építési beruházás költsége bruttó 221 millió 566 ezer forint. Bruttó 330 millió 710 ezer forint összértékben pedig olyan speciális eszközöket szereztek be, amelyek az egynapos sebészeti beavatkozáshoz szükségesek, illetve a perioperatív betegmegfi gyelést és kezelést segítik.

 

 – Az egynapos sebészeti ellátásban részesülők a műtéti beavatkozást követő pár órás megfi - gyelés után az otthonukba távoznak, tehát az éjszakát már nem töltik a kórházban, mert a betegeknél kis bemetszésből, különböző endoszkópos eszközök segítségével történnek a beavatkozások. Gyorsabban gyógyulnak, hamarabb viszsza tudnak térni a munkába, rövidülnek a várólisták, csökkennek a kezelési költségek és a humánerőforrás-igény is – sorolta az egynapos sebészeti részlegek kialakításának legfőbb előnyeit a főigazgató. 

 

Hozzátette: az egynapos sebészettel kezelhető betegek száma folyamatosan nő. Jellemzően a következő szakterületek arra alkalmas betegeit kezelik: szemészet, sebészet, ortopédia, traumatológia, urológia, nőgyógyászat. 

 

– Óriási jelentősége van annak, hogy Szombathely egy a 11 helyszín közül, ahol a legköltséghatékonyabb és a betegeket is leginkább kímélő módon egynapos sebészeti beavatkozással tudnak olyan műtéteket elvégezni, amelyek korábban akár többnapos kórházi tartózkodást igényeltek. A laparoszkópia a legkorszerűbb vizsgáló- és gyógyítóeljárások egyike. Kíméletesen, nagy vágások nélkül is elvégezhetők a beavatkozások. Sok betegségben jelentősen csökken a kórházi ápolási idő. 

 

A betegnek jobb, ha az otthonában gyógyulhat, és rendkívül jó ez az adófi zetőknek is, akik fenntartják járulékaikból a kórházakat, hiszen lényegesen alacsonyabb az ilyen beavatkozások költsége, ráadásul rövidülhetnek a várólisták is – fűzte hozzá dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, a parlament alelnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!