Közlekedés

2022.06.13. 20:00

Videó: gyalogátkelőhelynél mulasztotta el az elsőbbségadást egy autós Szombathelyen

Horváth Balázs

Többször számoltunk be olyan balesetekről a Vas Népe és a vaol.hu felületein, ahol a gyalogátkelőhelyen átkelő embereknek nem adták meg az elsőbbséget a járművek. Olvasónk Szombathelyen készült videóján ő épp megállt egy gyalogátkelőhely előtt a gyalogosok miatt, de a külső sávban egy autós ezt és a gyalogosokat is figyelmen kívül hagyva elhajtott mellette fékezés nélkül, épp a gyalogosok előtt. Itt most nem történt baleset, de kétségkívül szabálytalan és balesetveszélyes is volt ez a manőver.

A KRESZ több bekezdésben is foglalkozik a fenti szituációval: 

1. "Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni."

2. "(...) a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni."

3. "A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti."


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!