Video

2015.03.08. 08:09

Gyerekszáj: a szombathelyi ovisok megmondják a tutit a nőnapról (videóval)

A nemzetközi nőnap alkalmából ovisokat kértünk meg arra, meséljék el, miért is jó lánynak vagy fiúnak lenni. A Donászy Magda Óvoda gyerkőceinek nőnapi gondolatai.

Szendi Péter

Március 8-án az egész világ a hölgyeket ünnepli. Nem tesznek máshogy azok az ovisok sem, akiknek többsége már napokkal az ünnep előtt azon gondolkozik, hogy vajon mit is adjon anyukájának vagy éppen az aktuális szerelmének.

Hálás vagyok anyunak, mert vesz nekem pókembert...

Kővári Barnus 4 éves, a beszélgetést pedig rögtön azzal kezdi, hogy tartják az ünnepet, anyukájának például vettek egy szép képet nőnapra.

– Azért vagyok hálás anyunak, mert kapok tőle egy pókembert. Ilyenkor össze is pakolok a szobámban, hogy neki ne kelljen.

Kővári Barnus

A 7 éves Molnár Csenge szerint azért érdemlik meg a nők az ajándékokat, mert a fiúknak megcsinálják az ebédet, amit a munkahelyükre is elvisznek.

– Takarítani is a nők szoktak inkább, de nálunk néha apa is le szokta törölni a port, ha anya nem éri el. Apa azt mondta, hogy anyu kap majd egy parfümöt vagy virágot, de anya még nem tudja, mert titok.

Molnár Csenge

Recsnik Milán (5 éves) elmondta, hogy anyukája azért kap egy szép rajzot nőnap alkalmából, mert szereti őt.

– Én is szeretem őt, és szerintem örülni fog egy boldog szívnek. Rajzot szoktam adni anyunak, az oviban viszont nem ünnepeljük meg a nőnapot.

Recsnik Milán

Az 5 éves Lendvai Zsófia szintén rajzolni fog az anyukájának.

– Le tudom már írni apát, le tudom írni a barbit és az anyát is. A név mellé pedig rajzolok majd szívecskét, virágot és egy szívecske alakú sütit. Anyu sok ajándékot ad nekem, ezért megérdemli a rajzot.

Lendvai Zsófia

Tájmel Abigél (5 éves) még nem tudja, hogy miért kell megünnepelni a nők napját, de azért ismeri a nap jelentőségét.

– Ilyenkor a barátaimtól kapok virágot vagy babákat. Egyszer pedig kaptam egy varródobozt az egyik barátnőmtől, de még nincs benne semmi. Kettő testvérem van, egy fiú meg egy lány. A fiú 11 éves, ő szokott nekem például ilyenkor csokit és cukrot hozni. De gumicukrot nem ehetek, mert egyszer hasmenésem volt, pedig szívesen megenném.

Tájmel Abigél. Fotók: Szendi Péter

Mindig azt mondja, hogy szerelmes belém, de dehogy is...

Kővári Barnus még nem döntötte el, hogy nőnap alkalmából ad-e valakinek ajándékot az oviban. A döntés azért is nehéz, mert bár van barátnője, több lehetőség közül is választhat. A gondolkodási idő hossza pedig igazán hosszú listát sejtet.

– Kiss Pannának hívják a szerelmemet, de van még az Abigél is. Panna mellett azért döntöttem, mert mindig megengedi, hogy játsszak vele pónisat. A többiek is megengedik, de Pannával jobbat lehet játszani. Nem vagyok szerelmes, csak együtt vagyunk. Azért kedvelem, mert szép: rövid haja van, de azt nem tudom, hogy milyen színű a szeme. Szereti a virágokat, de még nem mondta el, hogy melyiket kedveli a legjobban.

Molnár Csenge az apukájától szokott virágot kapni, és tőle vár most is.

– Van szerelmem is, őt Tominak hívják. Nem régóta a szerelmem, de ő is szeret. Azt viszont nem tudom, hogyan jöttünk össze. Szoktunk együtt duplózni és a szőnyegen játszani. Jólesne, ha kapnék valamit Tomitól is.

Tájmel Abigélt több kisfiú is kiszemelte magának, a legjobban viszont Tomi tetszik neki.

– Nem vagyunk annyira jóban. Azért, mert mindig azt mondja, hogy szerelmes belém, de dehogy is. Én csak szeretem, de nem vagyok szerelmes.

Recsnik Milán számára Lilike jelent sokat az oviból, akibe már hosszú napok óta szerelmes.

– Hétfő óta vagyok szerelmes belé, de ő nem szeret engem, és játszani sem szoktunk együtt. Próbálok tenni érte, adok neki szép rajzokat.

Lendvai Zsófia az oviban senkitől sem szokott virágot kapni, de Nagy Barnus ajándékának nagyon örülne.

– Ő a szerelmem, mert jó szíve van, és minden nap egyszer játszik velem. Szoktunk legózni, duplózni és várakat építeni. Amikor vele vagyok, örülök, hogy látom őt. Bonbont szeretnék tőle kapni, a fahéjas a kedvencem, de ezt még nem mondtam neki.

Nemek harca: a lányoknak azért jó, mert szerethetem őket...

Kővári Barnus szerint egyértelműen jobb fiúnak lenni, mert a fiúk nagyon szeretnek legózni.

– Szeretek barbizni is, és szoktam barbis meséket is nézni, mert szerintem nem ciki.

Kalmár Barnus is örül, hogy fiúnak született, mert ők erősebbek és gyorsabbak, mint a lányok.

– Jobban is dolgoznak, és nagyobb munkagépeket tudnak vezetni. Fel tudnak emelni egy erős súlyzót, egy boxzsákot is le tudnak boxolni, olyan erősek. Jól irányítják a helikoptert, az autót, a kamiont és a buszt. Egy picit azért képesek ezekre a lányok is, de a súlyzót biztosan nem tudják megemelni. A lányoknak pedig azért lehet jó, mert a fiúk megvédik őket. Ezért is igaz, hogy a fiúk erősebbek és gyorsabbak.

Recsnik Milán tömören fogalmazta meg a lényeget: – A lányoknak azért jó, mert szerethetem őket.

Lendvai Zsófia elmondta, hogy lánynak azért jobb lenni, mert ők mindenféle ajándékot szoktak kapni.

A lányok több mindent kapnak, mint a fiúk. Azt nem tudom, hogy fiúnak miért lehet jobb, ezért kipróbálnám.

És íme a videó:

Címkék#nőnap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!