Viszák

2015.02.24. 14:12

A viszáki Pajtaszínháztól a Csuporkertig - Székfoglalót tartott Szarvas József

Viszák – Szarvas József színművész február elején tartotta székfoglalóját a Pesti Vigadóban székelő Magyar Művészeti Akadémián, amelynek őrségi aktualitását az adta, hogy komoly hangsúlyt kapott a viszáki Kaszás Attila Hagyatékőrző Egyesület tevékenysége.

Civil Tudósítónktól

 

Fotók: Simon Attila

Szarvas József hosszasan beszélt az értékmentésről. A színház és a galéria az ő, míg a Tündérkert-mozgalom Kovács Gyula pomológus nevéhez fűződik. 2007-ben kezdte meg a működését Viszákon a Kaszás Attila Hagyatékőrző Egyesület, és még abban az évben alapították meg a Pajtaszínházat és a Galériát. A cél az volt, hogy egy inspiráló közeget hozzanak létre, amely egyrészről segíti a helyi művészek, emberek, fiatalok közösséggé formálódását, másrészről erősíti a Kárpát-medence nemzeti, kulturális összetartozását és ápolja hagyományait. Itt rendezik meg évente az Őrség a Pajtában és a Szeretet Színháza programsorozatokat, amelyek keretében színházi előadásokat, költői esteket, koncerteket láthatnak a vendégek.

Szarvas József mellett Csernyus Lőrinc építész, aki laudációt mondott

A Tündérkert-mozgalom 2009-ben indult útjára. Viszákon létesült az első, amelyet már több mint száz követett. A cél megmenteni a már csak nyomokban fellelhető Kárpát-medencei őshonos gyümölcsfákat, megőrizni a régi helyi fajtákat a hozzájuk tartozó mesékkel, legendákkal és gasztronómiával együtt. A változatos népművészeti, gasztronómiai, építészeti, zenei és színházi programoknak köszönhetően Viszák ismertté vált és évről évre több látogatót vonz.

Marton Éva, aki Szarvas József székfoglalóján elnökölt

Törekvéseik központjában a visszatanulás áll: elfeledett kulturális, társadalmi értékeink, hagyományaink újrafelfedezése. Ennek egyik eleme lehet a Csupor Kert megteremtése, amelyet 2016-ra terveznek. Megalakulásával egy kultúra-visszatanuló összművészeti bázis jönne létre az Őrségben. A viszáki Csupor birtok szimbolikus, egykoron komoly gazdálkodás folyt itt. E birtok visszaépítésével jönne létre egy közösségi tér, amely egyéb funkciói mellett rendezvényközpontként is szolgálna. A Csupor birtok visszaépítése mellett az egyesület folytatja a Tündérkerti tevékenységét, amelynek fontos eleme a júliusban nyíló Berecki Máté Galéria lesz. Ugyancsak az idén nyitják meg a Tenk Sétányt, amely szabadtéri képzőművészeti tárlatoknak adna helyet. Akik megálmodták: Kovács Gyula pomológus, Tenk László festőművész, Csernyus Lőrinc építész, Kassai István zongoraművész és Szarvas József előadóművész.

Szarvas József székfoglalóján a Magyar Művészeti Akadémia elnökségének a képviseletében Marton Éva elnökölt, laudációt mondott Csernyus Lőrinc építész. A beszédet Sulyok Gabriella videó-összeállítása és Simon Attila fotói színesítették.

Kálmán György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!