Vörösiszap

2010.10.08. 15:13

Illés: a Mosoni Dunát megvédték, de a Torna és a Marcal halott

A Mosoni-Dunát megvédték, de a Torna patak és a Marcal folyó halott, ökológiai katasztrófa történt - közölte Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár pénteken.

MTI

Illés Zoltán a sajtó nyilvánossága előtti megbeszélésen tett jelentést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek pénteken a vörösiszap sújtotta Kolontáron az elvégzett munkálatokról.
   
Az államtitkár elmondta: a vízmozgást lelassították, a beleöntött magnézium és kalcium-nitrát a Rába és a Marcal torkolatáig csökkentette a ph értéket, ezzel a Mosoni-Dunát megvédték, nem látni szennyeződést. Ezt nagyon fontos eredménynek nevezte, mivel nem jelent plusz terhelést a környezetnek.
   
Hozzátette: az iszap nagy része a Marcalban maradt. Most a legfontosabb feladat a lúgos kémhatás csökkentése.
   
Az ökológiai katasztrófa 800-1000 hektárt érint, a talajcseréhez komoly összeget kell idecsoportosítani. Az erdőfoltokat tarra kell vágni, de előtte savazással kell semlegesíteni.
   
Muharay Árpád a katasztrófavédelem helyi vezetője közölte, hogy a vörösiszappal érintett terület a légi felvételek alapján a korábbi 800 hektárról 1017-re nőtt.
   
A környezetvédelmi hatóság képviselője a megbeszélésen azt is elmondta: a levegő szálló por koncentrációja Devecseren 31,7 mikrogramm köbméterenként, az egészségügyi határérték - 50 mikrogramm/köbméter - alatt van.

Címkék#mosoni-duna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!