Z-Generáció

2015.07.15. 18:28

Extrém trend: testformálók - Kockázatos, ellentmondásos, mégis egyre többen hódolnak neki

Szombathely - A tetoválásokról és az egyéb testdíszekről mindenkinek meg van a saját véleménye, van aki szerint egyediség, önkifejezés, viszont vannak akik undorítónak és öncsúfításnak tartják.

Vincze Bence

Az biztos, hogy egy életre nyomot hagy az emberen, ezért meg kell válogatnia, hogy mit varrat magára az aki belevág, és ha jól sikerül minden fájdalmat megér. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle testformálások, amelyek közül a leggyakrabban tetoválásokkal, fültágítókkal és piercingekkel találkozhatunk. Mindezekhez fontos a felelősség, hisz egyik sem kockázatmentes. Ezért nem is érdemes elhamarkodni, és elővigyázatlanul, tapasztalatlan emberekkel készíttetni.

Csirmaz Péter nem játszik kispályán, ha a teste átalakításáról van szó. Hajlandó volt például arra, hogy szemének megszűnjön a „fehérje”, helyette a tetoválás révén most már inkább „sárgáját” mondanánk.

Rózsás Dorinát, a Nyugat-magyarországi Egyetem húszéves tanulóját nagyon érdekli a testdíszítés. Amellett, hogy szépek és különlegesek az ilyen önkifejezés módok a tetoválások társadalmi jelentőségét is fontosnak tartja: – Mivel egyre több ember érdeklődik a tetoválás iránt, jó ötletnek tartom a téma terjesztését. Fontos tájékozódni, mielőtt valaki belevág egy tetoválásba. Kicsi korom óta érdekel a testmódosítás. Rengeteg műsort néztem a törzsi díszítésekről, hisz a tetoválásnak esztétikai funkcióján kívül társadalmi jelentősége is van. Afrikában egyes törzseknél az arcon elhelyezett mintákból meglehet állapítani egy-egy egyén törzsi hovatartozását. Sokunk számára a tetoválás nem csupán divat, hanem az önmegvalósítás legjobb kifejező eszköze. Fontos mondani valója van, üzenetet küld a külvilágnak.

A beépített piercingek is meglehetősen szélsőségek.

A társadalom egyre elfogadóbbá vált az elmúlt évtizedek során, és ezzel egyenes arányban a tetoválások száma is megnövekedett. Párhuzamba köthetjük a gépek és a technika fejlődését is, hiszen 50-60 évvel ezelőtt az emberek még csak kisebb, primitívebb mintákat tudtak felvinni. Valószínűleg már mindenki találkozott idős férfiakkal, akiknek szerelmeik neve volt felvarrva kezükre, vagy esetleg csak egy körvonalas minta. A 20. század elejéig nem is volt legális, még a fejlettebb országokban sem, hiszen nem volt olyan higiénikus, és fejlett a tetoválógép, melyből az első szabadalmaztatott példány 1891-ben jelent meg, de nagyban eltért még a jelenlegitől. Elsősorban börtönökben, fogdákban vált szokássá.

Tenyér- és lábfejtetoválást is viszonylag ritkán láthatunk. Fotó: Vincze Bence

MA MÁR LEGÁLIS a  testformálás, de sokan nem értenek hozzá és elhamarkodják döntéseiket. – Vannak közkedvelt testrészek, minták. Sokszor felkérnek tetoválások megtervezésében, a megrendelő elmondja nekem az elképzelését és a legjobbat kell kihozni belőle. Ha olyan ötletet ad, ami nem megfelelő az adott testrésznek, irányítani kell őket, nem lebeszélni. Használok referenciákat, de nem koppintom más tetoválását, nem tartom jó ötletnek már egy meglévő minta felvarratását – mondta Dorina, aki tapasztalta már, hogy sokan elhamarkodják a döntéseiket, ilyenkor segíteni kell nekik, jobb megoldásra rávezetni őket, sosem szabad elkapkodni egy ilyen életre szóló dolgot.

AZ Ő TESTÉT is  díszítik tetoválások, melyekkel a stílusát teljesen kifejezi, emellett több fülbevalója és egy orrpiercingje is van. – A legnagyobb mintám a felkaromon található, egy szürreális őzet ábrázol. Természet- és állatbarát vagyok. Különleges érdeklődést érzek az erdei állatok és a ritka fajok iránt. A másik nagyobb tetoválásom egy nyílméregbéka mandalával kombinálva. A mandalám a meditációhoz köthető, nyílméregbékát pedig szeretnék majd tartani (terráriumi körülmények között ezeknek a békáknak nincs méreganyaguk). Több feliratom is van, ezek voltak a legelsők, amelyek művészettel kapcsolatosak. A tenyerem külső részén megtalálhatóak a szüleim nevei, valamint az ujjamon apró díszítések. Nincs kedvencem, az összes mintámat szeretem, a részem.

NEM ÁLLNAK MEG ennyinél  sokan, és sokkal merészebb dolgokkal formálják testüket. A 25 éves, szombathelyi Csirmaz Péter elmondása szerint már nem is tudja pontosan hány tetoválást, piercinget visel a testén, de vannak közte elég extrémek is, mint például a szemtetoválás vagy az orrtágító. –Részben önkifejezés, részben pedig a test dekorálása, mert van rajtam olyan, ami semmit nem jelent számomra, csak tetszik. Régóta nem is számolom, mennyi tetoválásom és piercingem van. A szemeimet fél éve sárgára varrattam, egyrészt azért mert a fejemen sárga levelek vannak és az ősz a kedvenc évszakom, másrészt mivel barna a szemem, ezért megy hozzá. Úgy készül, hogy egy injekciós tűvel a szemhártya alá fecskendezik a festékanyagot. Igazából nem is fájt, csak veszélyes. Az országban mindössze hárman vagyunk, akik megcsináltatták, külföldön viszont már elterjedt. Ha jól emlékszem, hét éve készült az első.

Fiatalkoromtól nagyon érdekeltek már az ilyen testformálások, és egy pesti szalonban én is készítek piercingeket. Az első tetoválásomat 18 évesen csináltattam, ami egy hardcore felirat volt a lábamon, de már nincs meg, mert nem tetszett az a betűtípus. Most az egész jobb lábamat feketére tetováltattam, vagyis még tart, eddig a készítése nagyjából 8-10 alkalmat vett igénybe.

SOKAN TÁMADJÁK ŐKET, igaz  már legálisnak számít a test dekorálása, mégis sokan nem tudják elfogadni az önkifejezés e formáját. Péter szerint nem zavaró, ha valaki megnézi az utcán, de nagyon idegesítő, amikor már feltűnően bámulják a vonaton, vagy amikor valahova leül enni. Ennek ellenére a legtöbben akik testformáláson esnek át, büszkék egyediségükre, ahogy Dorina és Péter is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!