Hogyan válasszunk iskolatáskát?

2015. augusztus 21., 06:20 fotós: Unger Tamás forrás: Vas Népe
komment
Az egy dolog, hogy az iskolatáska menő mintázatú legyen: az sem árt, ha kényelmes és gerincbarát. Ilyen az ideális táska.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az iskolásoknál hátfájás, rossz tartás alakulhat ki, ha rossz táskát választunk, ami figyelmükre, iskolai teljesítményükre is rányomja bélyegét. A túl nagy terhelés vagy a nem megfelelő súlyelosztás a gerincferdüléshez hasonló eltérést okozhat, ami tartóssá válás esetén felnőttkorban további mozgásszervi gondokat eredményezhet. Fontos, hogy a táska súlya ne haladja meg a testsúly 10 százalékát. Helyesen viseljük a táskát, azaz ne ütődjön minden lépéskor a deréknak, és ne szorítson a vállpánt, mert hiába a megfelelő fazonú, ha nem illeszkedik jól a hátra – mondja dr. Somhegyi Annamária reumatológus szakorvos.

Fontos, hogy két vállpántja legyen a hátitáskának. Fotó: Unger Tamás

Az ideális iskolatáskának két vállpántja van. A válltáskák és az oldaltáskák divatosak, de ezeknél nem egyenletesen oszlik el a terhelés, csak az egyik vállra nehezedik minden súly. Minél könnyebb anyagból készült a táska, annál jobb, hiszen a belepakolt könyvek önmagában is elég nehezek. A merevített, párnázott hátrész és a széles vállpántok nem csak a tartást segítik, de kényelmesebbé is teszik a súly viselését. Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést. A tarkón ne érjen túl, a csípőtől egy kicsivel magasabban helyezkedjen el, és ne legyen szélesebb a gyermeknél.

2015. augusztus 21., 06:20 fotós: Unger Tamás forrás: Vas Népe

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...