Zene

2016.01.02. 10:50

Az égből hozta a csillagok zenéjét - John Legend popsztár Kolláth Zoltán szombathelyi professzor segítségét kérte

Egyedi, új dal született űrbeli, vibráló hangokat alkalmazva, miután a népszerű amerikai dalszerző és énekes John Legend olyan számot alkotott, amelybe beépítette a szombathelyi csillagász, Kolláth Zoltán tudományos eredményeit, olyan hangokat, amelyek csillagok rezgései alapján készültek.

Merklin Tímea

Azóta, hogy a könnyűzene és a csillagászat közös szenzációjáról Magyarországon először hírt adhattunk, Kolláth Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karának professzora, a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományi és Csillagászati Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója hazatért New Yorkból. A kutatóval az utazásról, valamint a dal bemutatóján átélt élményeiről beszélgettünk, a premierről, amelyre őt is meghívták.

John Legend A csillagok alatt című dalát, amelyben a földi sztár az égi csillagokkal énekel „duettet”, nem másutt, mint New Yorkban, a Skylight nevű rendezvényközpontban mutatták be élőben egy olyan installációhoz kapcsolódva, amelyet a csillagos égbolt látványa ihletett. Világító gömböcskék ereszkedtek a nézők közé, alaposan felborzolva az érzelmeket, hiszen Manhattanből nem látszanak a csillagok, a városlakók nélkülözik ezt a számunkra természetes élményt.

A professzortól megtudtuk, hogy az éjszakai égboltot idéző installáció 500 darab, interaktív világító gömbből állt. Egy lézeres rendszer érzékelte, hogy a nézők közül kik emelték fel a kezüket, és akkor azokon a helyeken ereszkedtek le a gömbök, fényüket változtatva.

- Az installáció működése alatt a háttérben az általam küldött 15 csillaghang szólt. Ügyesen összeillesztették a hangokat, amelyek változtak a látogatók mozgásának megfelelően és így együttesen nagyon hatásosra sikeredett a premier. A pár napnyi bemutató után az egészet lebontották, majd két napig Buenos Airesben láthatták az érdeklődők az interaktív installációt. Kár, hogy csak ennyi ideig volt látható, hiszen nagyon sok munkával készült és sokaknak jelenthetne még élmény világszerte - mesélte Kolláth Zoltán.

- John Legend koncertje csak a csúcspontja volt a New York-i programnak, amelynek nyitó estjén ült zongorához. Számomra óriási élmény volt belülről is látni, milyen professzionális munkával készítenek elő egy ilyen előadást sok-sok ember lelkes munkájával. Nem tagadom, az is élmény volt, hogy személyesen is találkozhattam a zenésszel és a rendezvényen egy kicsit engem is csillagként kezeltek.

John Legend egy-egy Oscar és Golden Globe, kilenc Grammy és több, egyéb díj birtokosa félórás koncertet adott a Skylightban. Tízéves karrierjének leghíresebb számait énekelte, utolsóként mutatta be az Under the Stars című dalt, amelynek létrehozásában Kolláth Zoltán is közreműködött, amennyiben a megfigyelt csillagrezgések elemzésének segítségével hallhatóvá tette a csillagok hangjait. A koncerten készült felvétel a dal hivatalos videoklipje.

Fotó: gettyimages.com

A szombathelyi professzor munkája iránt a New York-i sajtó is érdeklődött, így nyilatkozhatott a különleges, individuális hangok létrehozásáról. Kolláth Zoltán nekünk is elmondta: - A csillagok belsejében hanghullámok terjednek, az általuk okozott fényváltozásuk ritmusa - felgyorsítva - hallható hangokká alakítható. Ahhoz, hogy zenei akkordokat szólaltassunk meg, egy időben kell leütnünk néhány billentyűt a zongorán. Ilyen jellegű megszólalás az is, amikor egy adott csillagok frekvenciái együttesen rezegnek, így közösen az égitestek hangujjlenyomatát adják.

A csillagok változásainak vizsgálata nemzetközileg elismertté teszi a szombathelyi professzort, Kolláth Zoltánt. Hazafelé New Yorkból Németországba utazott, ahol a csillagos égbolt védelmével kapcsolatos rendezvényen vett részt más kutatókkal együtt, aminek apropója a Westhavelland csillagoségbolt-rezervátum működésének egyéves évfordulója volt. A kutatók az Éjszaka elvesztése elnevezésű európai tudományos és technológiai együttműködés keretében a fényszennyezés mérésével foglalkoztak. Számunkra érdekesség, hogy az ottani önkormányzatok a tudósok véleményét is kikérik, amikor a takarékosság lehetőségeit vizsgálják. Magyarország nemzetközi szinten is élen jár a csillagoségbolt-park programjával, a Kolláth Zoltán által kidolgozott mérési eljárást a németországi parkokban is felhasználták. A téma az NymE Kitaibel Pál Doktori Iskolájának is kitüntetett programja, jelenleg három doktori hallgató foglalkozik a fényszennyezés kérdésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!