Zene

2016.08.11. 18:40

Bővült a támogatási keret - Az új évadban jelentősen kiszélesednek a vidéki klubok lehetőségei

Szombathely - Jelentősen növekszik a Cseh Tamás Program fővároson kívüli klubok támogatására fordítható keretösszege. A legutóbbi kiosztható 80 millió forinttal szemben a 2016/2017-es évadban már 140 millió forint áll rendelkezésre e célra.

Gyuricza Ferenc

Többek közt erről tájékoztatta lapunkat az aktuális pályázati lehetőségek ismertetésekor a Cseh Tamás Program-iroda. A könnyűzenei előadók támogatása immár harmadik évadához érkezett.

A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap jelenleg három aktuális pályázatot kezel, ezek között szerepel a vidéki, illetve a határon túli klubok támogatása. A pályázati feltételek között szerepel, hogy adott klubnak legalább havonta egy, a megvalósítási időszak során minimum nyolc különböző, nem a klub működési megyéjével azonos megyei illetőségű előadót kell felléptetnie. Feltétel továbbá, hogy csakis művészi értékkel bíró, élőzenei koncertek megvalósítására lehet pályázni, ám méltányolható szakmai indokkal a pályázatokat elbíráló szakkollégium elektronikus zenei előadót is elfogad. A felvett zenei alapra történő élő éneket viszont továbbra sem tekintik élőzenei produkciónak. Hasonló szakmai feltételek megvalósulása mellett támogatja a program a határon túli klubokat is, de ezek esetében minimum 10 különböző koncertet kell megvalósítaniuk a nyerteseknek.

Az NKA és a Cseh Tamás Program az előző évadokban vasi klubok számára is biztosított támogatást, így a sárvári AZK (Alternatív Zenei Klub), illetve a szombathelyi Agora - Művelődési és Sportház koncertsorozata is a segítségükkel valósult meg. A következő évadra szóló támogatási igény benyújtási határideje augusztus 31., a fővároson kívüli, de hazai klubok támogatását célzó keretösszeg - mint azt feljebb már jeleztük - 140 millió forint, míg a határon kívüli klubok programjának támogatására elkülönített alap 20 millió forintot tartalmaz.

 

A Cseh Tamás Program egyik korábbi támogatottja, a Junkie Jack Flesh ma már országos hírnévnek örvend

Szintén a hónap végéig pályázhatnak azok a fiatal, pályakezdő pop-rockzenei előadók, amelyek az előzenekari programban szeretnének részt venni. Ennek előnyeiről múlt heti számunkban nyilatkozott a Zorall zenekar vezetője, Lévai-Hangyássy László. Ennek az alprogramnak 80 millió forint a keretösszege.

Az NKA és a Cseh Tamás Program az üres adathordozói jogdíjakból beszedett összeget tudja támogatásra fordítani. Idén összesen 625 milliós keret áll rendelkezésre, ebből az említett pályázatok mellett további célokat is finanszíroznak. Már lejárt a határideje, s hamarosan döntés is születik a nemzetközi koncertek támogatására kiírt pályázatról, továbbá azon előadói támogatásokról is, amelyek legalább öt új dal rögzítését, egy profi videoklip elkészítését, egy lemez megjelentetését, továbbá koncertezést és előadói kommunikációt is magukba foglalnak. Ez utóbbi célok megvalósítására a következő évadban is maximum kétmillió forintot költhetnek majd el egyenként a nyertesek.

Újdonságot jelent ugyanakkor, hogy a kollégium külön 50 millió forintos keretet határozott meg a könnyűzenei oktatást segítő pályázatok kiírására.

További Cseh Tamás Prog-rammal kapcsolatos hír a régióból, hogy augusztus 27-én a Zala megyei Letenyén rendezik meg azt a tehetségkutató versenyt, amelynek győztese részt vesz az Öröm a Zene sorozat országos döntőjében. A szervező Fáklya Művelődési Központ és Könyvtár tájékoztatása szerint a versenyen vasi zenekar is érdekelt.

Szombathelyen ugyancsak lesz megyei selejtezője az országos versenysorozatnak, az Átjáró nevű tehetségkutatót - aminek komoly hagyománya van már - szeptember 17-én tartják. Az Öröm a Zene verseny országos döntőjére október 7. és 9. között kerül sor a XI. Budapest Music Expo részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!