Celldömölk

2014.05.23. 18:05

Két anyanyelv, egy Európa

Körkép - Előfordulhat, hogy a celldömölki születésű Piri Kati is bejut vasárnap az Európai Parlamentbe: csakhogy nem valamelyik magyarországi párt, hanem egy holland formáció színeiben. A magyar köztársasági elnök Brüsszelben szavaz.

S. Bonnyai Eszter

A harmincas éveinek közepén járó Piri Katalinnal vagy ahogy Hollandiában ismerik: Kati Pirivel e-mailben léptünk kapcsolatba. Kati kisgyerekkorában került ki Vas megyéből Hollandiába, ma is tökéletesen bírja a magyar nyelvet. Úgy tartja, hogy két anyanyelve van.

Kati Piri holland színekben az európai értékekért

Az európai parlamenti választásokon a holland Munkáspárt (amely most a kormánykoalíciónak is tagja) listájának harmadik helyén indult, úgyhogy minden esélye megvan arra, hogy bekerüljön az Európai Parlamentbe. Nemrég még a holland Többpártalapú Demokrácia Intézeténél dolgozott: olyan országokban volt hosszabb-rövidebb ideig kiküldetésben, ahol a demokráciát egyelőre tanulni kell - és Kati véleménye szerint a folytonos párbeszédre, egymás álláspontjának megismerésére, érvekre és ellenérvekre alapozott holland demokratikus hagyományok ehhez jó mintaként szolgálhatnak. Ami az európai parlamenti választások előkészületeit illeti: Kati a kampány hajrájában minden percet kihasznált, hogy minél több településen személyesen is találkozhasson a választóival. Éjjel-nappal úton volt: az öreg Fordot, amellyel jár, az édesapjától kapta kölcsön. A csomagtartóban a szóróanyag, a plakátok és a kényelmes útiruha mellett ott várakozott a kiskosztüm is, minden eshetőségre. Pártja első számú kampánytémája a munkanélküliség csökkentése volt. És ha már az öreg Ford szóba került: Kati édesapja, Piri Zoltán máig szoros kapcsolatban van szűkebb pátriájával. Amiben tud, segít, hazajár. Celldömölk önkormányzata az idén rangos városi díjjal jelezte, hogy értékeli a figyelmet és a támogatást. Nem véletlen például, hogy az első celli Tulipán Fesztiválra - honnan máshonnan - Hollandiából érkeztek a virághagymák. Piri Zoltán az 1956-os forradalom után hagyta el az országot, Hollandiában Utrechtben telepedett le, gimnáziumi történelemtanár lett. És ami az iskolájában korábban sose fordult elő: amikor nyugdíjba ment, róla nevezték el azt az osztálytermet, ahol tanított. Azt mondja, Hollandiában azért jó magyarnak lenni, mert az ország nem beolvasztani: integrálni akarja azokat, akik másik kultúrából érkeztek. Ott egyébként is alapérték az együttműködési készség amely nélkül az EU sem működhet. Hollandiában már megvolt az európai parlamenti szavazás, hivatalos eredmény: vasárnap.

A hivatalos látogatáson Belgiumban tartózkodó Áder János (balról) kezet fog Fischer Ivánnal, a Budapest Fesztiválzenekar zeneigazgatójával a zenekar koncertje után a brugge-i Concertgebouw-ban

 

Az EU polgárai ezekben a napokban 5 évre szóló döntést hoznak. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Brüsszelben járul az urnához: hivatalos államfői látogatáson vesz részt Belgiumban és Luxemburgban. Fülöp belga királlyal és a szenátus elnökével folytatott találkozóján egyebek mellett arról is szó esett, hogy az 56-os forradalom leverése után több tízezer magyar talált második hazára Belgiumban. Áder János és felesége vasárnap a brüsszeli magyar nagykövetségen adja le voksát. Itt szavaz az előzetes regisztráció szerint további 887, magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgár is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!