Szakértőt kérdeztünk: hogyan mentsük meg a kertünket?

2024.06.18. 20:00

Sörcsapda, tejsavó, fűrészpor - harc a csigák ellen

Küzdenek a csupasz csigákkal a kiskerttulajdonsok: szinte mindenhol ott vannak, mindenben kárt tesznek, kiirtani őket pedig lehetetlennek tűnik. Az általunk megkérdezett szakértő szerint százszázalékos megoldás nincs, de néhány fogással jelentősen csökkenthetjük számukat.

Cseh-Egyed Bernadett

Illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Aki úgy érzi, idén az átlagosnál is több a spanyol csupasz csiga a kertjében, nem téved. A csapadékos időjárás (különösen ősszel) és az árvizek kedveznek szaporodásuknak - mondja Farkas István, a Vas Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály növényvédelmi szakügyintézője. Meséli: saját kertjükben például a málnára is felmászó, az érett gyümölcsöt eszegető spanyol csupaszcsigákat szedegetett össze. Egyébként szinte mindent megesznek, a kakukkfüvet, levendulát, majorannát, rozmaringot, fokhagymát kerülik. A szakirodalom alapján a paradicsom is riasztja őket, a tapasztalatok szerint azonban az állat azt nem olvasta.  

A szakértőtől megtudjuk: a meztelencsigák nem szeretik a fényt, a nedvességet viszont annál inkább. Általában sötétedéstől hajnalig károsítanak, viszont amennyiben esős, felhős az időjárás, napközben is előjönnek. Szívesen tartózkodnak nedves, párás helyeken, a vízaknák környékkén, kedvelik az elhanyagolt kertrészleteket. Az is baj, ha a szomszédban van ilyen, mert onnan is átjöhetnek egy éjszaka akár 12-15 métert is megtesznek.  
 Házikertekben a csigák kézi összegyűjtése a leghatékonyabb módszer. Emellett össze is csalogathatjuk őket sörcsapda segítségével, de a legújabb fejlesztések alapján a tejsavó is vonzza őket sorolja a praktikákat Farkas István. Hozzáteszi: kereskedelmi forgalomban kapható egy rovarpatogén fonálféreg is, ami a biológiai védekezés egyik eleme. 
 

A fizikai akadályok is fontosak a csigák távoltartásában: szórjunk mészport a szegélyekre, közlekedő utakra, vagy bádogból készítsünk csigakerítést az ágyások köré. A fahamu, az apróra zúzott tojáshéj, a fürészpor szintén akadályozzák mozgásukat.

. Kaphatóak csigariasztó és csigaölő szer is. Míg előbbi a növény töve köré szórva távol tartja a csigákat, (ha át próbálnak menni rajta, sérülést okoznak) addig utóbbi el is pusztítja az állatokat. A akkor metaldehid, vagy vas-foszfát/vas-pirofoszfát hatóanyagú készítményekkel azonban bánjuk óvatosan: a készítményt a növényekre felülről szórni tilos! A szer háziállatokra mérgező.  

Érdemes próbálkoznunk és felvennünk a harcot az állatokkal, mert tarrágásra képesek a (konyha)kertben, oda lehet az éves munkánk, de még a raktárba betakarított zöldségeket is megrágják. Száz százalékos védelem azonban nincs, meg kell tanulnunk együtt élni a spanyol meztelencsigával olyan csapadékos esztendőkben, mint az idei, különösen.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában