Közgyűlés

14 órája

Hídépítés vagy teljes pályás letámadás a szombathelyi HVSE-nél?

Érzelmes hangulatban indult a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülése. Ennek ellenére már délelőtt kirajzolódott a következő önkormányzati ciklus várható politikai iránya. A két ülés között történtekről szóló beszámolóban a HVSE jövője is témát adott.

Vaol.hu

Utolsó ülését tartja a 2019-2024. közötti önkormányzati ciklusban a szombathelyi közgyűlés szeptember 26-án a városháza nagytermében

Fotó: Unger Tamás

Mint arról korábban írtunk: a szombathelyi közgyűlés a HVSE elnökségébe Kovács Elődöt, felügyelőbizottságába Czeglédy Csabát delegálhatja Nemény András javaslata alapján. Korábban hosszan foglalkoztunk azzal, hogy a klub pénzügyi helyzete nem túl rózsás... 

HVSE korábban minden évben kapott 40 millió forint önkormányzati támogatást, ez az elmúlt években elmaradt - emlékeztetett Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP), hozzátéve mintegy 1000 gyermek sportolását biztosítja az egyesület. Szóvá tette azt is: május 31-éig nem tett eleget a szervezet törvényi kötelezettségének, a tavalyi évre vonatkozó beszámolóját nem nyújtotta be a cégbírósághoz, s azt nem is nem tette nyilvánossá. 

A HVSE labdarúgó szakosztálya számára - külön bankszámlára - nyújthat 20 millió forint önkormányzati támogatást a város - tudtuk meg. Mint ahogy az is elhangzott, hogy Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével is tárgyal majd Nemény András a Haladás futballklub jövője érdekében. A polgármester kiemelte, szeretnék látni, mi történik a HVSE-n belül, amire a civil szervezetnél nyitottak, mint ahogy arra is, hogy a fociklubot átmentsék külön cégbe. 

Türelmet kért a foci szurkolóktól is Nemény András

Nem akarom hamis illúziókba ringatni őket, jelen pillanatban a csapat megmentése a cél

- fogalmazott a polgármester. A szombathelyi közgyűlés külön napirendi pontban tárgyalja csütörtökön a felnőtt férfi labdarúgás helyzetéről szóló előterjesztést. Arról külön számolunk be. 

A HVSE-be az elnökségbe azért a kabinetfőnököm lesz delegálva, mert HVSE-elnök volt sok éven keresztül

- ezt is mondta Nemény András, aki szerint így kabinetfőnöke ismeri a szakosztályvezetőket. Cáfolta azt a felvetést, hogy Kovács Előd újra elnök lehet a sportszervezetben.

Horváth Roland a HVSE feb-elnöki székében

HVSE
Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) szerint nem igaz, hogy a városvezetésnek nincs rálátása a HVSE működésére, hiszen barátjuk ül a feb elnöki székében 
Fotó: Unger Tamás

- Nem igaz, hogy a városvezetésnek nincsen rálátása a HVSE működésére, hiszen a városvezetéshez köthető személy ül a felügyelőbizottság elnöki székében - közölte Illés Károly felszólalásában. Hozzáfűzve, az elmúlt években meg nem adott 40 millió forint városi támogatás látszik, hogy hiányzik az egyesület pénzügyi finanszírozásából. Mint ahogy az az összeg is, amit a sportkomplexum átadásakor ígért a polgármester: az építményadóból befizetett összeget támogatásként átulják a HVSE-nek. Ez sem történt meg - mutatott rá Illés Károly.

Nemény András később úgy pontosította Illés Károly kijelentését: a személyt nem ők delegálták a feb-be, Puskás Tivadar polgármestersége idején kerülhetett abba a pozícióba. Mint ahogy az SZKKA elnökségébe sem ők delegálták. 

Lapunk információi szerint Horváth Roland a HVSE felügyelőbizottságának elnöke, aki az Éljen Szombathely Egyesület választási győzelménél a baloldali csapattal közösen ünnepelt júniusban. Neve onnan is ismerős lehet, hogy a Termáfürdő területrészének eladásánál az előzetes adásvételi szerződést ő írta alá vevőként.

Illés Károly és Horváth Gábor is finoman szorgalmazta, a Fidesz kaphasson felügyelőbizottsági helyet a HVSE-nél.  

Czeglédy Csaba hídépítést ígér

HVSE
Czeglédy Csabát delegálta a szombathelyi közgyűlés a HVSE felügyelőbizottságába 
Fotó: Unger Tamás

Czeglédy Csaba dicsérte Szántó Erzsébet klubelnök részéről  az elmúlt hónapokban tapasztalt konstruktív együttműködést. Szerinte egy hídépítés kezdődhet az önkormányzat és a HVSE között, ha az egyesület taggyűlése is megszavazza személyüket, valamint az NB III indulási jogának átadását. Az "átláthatóság" érdekében annyit ajánlott fel: feb-tagként szerzett információit megosztja majd a fideszes képviselőtársakkal.  

Végül 13 igen 6 tartózkodás mellett a baloldali közgyűlési többség elfogadta: Kovács Elődöt delegálja a közgyűlés a HVSE elnökségébe, Czeglédy Csabát pedig a felügyelőbizottságba. 

A közgyűlésben senki sem firtatta: a felügyelőbizottságba delegált Czeglédy Csaba egyébként elsőrendű vádlottja egy több éve húzódó, s több, mint 6 milliárd forintos költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárásnak.  

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában