Nagyon pálya!

1 órája

Kanyarok és hullámok: kipróbáltuk a kőszegi pumpapályát! - fotók, videó

Pénteken ünnepélyesen birtokba adták a kőszegi fiatalok részére a Deák Ferenc utcai kerékpáros pumpapályát. Az átadón a kezdetben még szemerkélő eső ellenére lelkesen rótták a köröket a gyerekek.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A mintegy 44 millió forintból elkészült, 378 négyzetméter aszfaltborítású pálya a kormány 33 millió forintos támogatásával, a Miniszterelnökség Aktív Magyarország Program részeként valósult meg a kőszegiek által kiválasztott helyszínen, a lakótelep szélén. 

Básthy Béla polgármester azzal nyitott: szép álmuk vált valóra a beruházással. Majd arról beszélt, olyan helyet akartak találni, ahol van még terjeszkedési lehetőség a pálya pihenőterületét megépíteni. 

A kőszegivel együtt több mint 120 bringapark épült fel a támogatásukkal Magyarországon – jegyezte meg Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár, majd reményét fejezte ki: ezzel is hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy többen biciklizzenek és a gyerekek többet mozogjanak. Hozzátette: nagy kihívást jelent a mobiltelefonnal versenyezni. Ehhez élményeket kell megszólítani a fiatalokat – a pumpapálya is ilyen. 

A felnőtteknek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikáiból idézett arról, hogy milyen mértékben hatnak a különböző faktorok az egészségi állapotunkra. Kiderült: leginkább az életmódunk meghatározó. A gyerekeknek pedig külön házi feladatot adott: hozzanak el olyan embert a pályára, aki még nem biciklizett rajta.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség felügyelte szakmailag a pályázatot. Elnökük, Pénzes Erzsébet biciklivel érkezett az átadóra. 

A nyolcéves Serlegi Ármin gyakori vendég a pályán, ami a játszóterek új világát jelenti. Kerékpárjának kormányára akciókamerát rögzítettünk, így olvasóink is átélhetik, mekkora kaland végighaladni a körpályán, amelyen pedálozás helyett a testsúly áthelyezésével, “pumpálással” tudjuk hajtani magunkat. A pumpapálya bármilyen típusú kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel használható, szinte bármivel, ami gurul. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában