Karrier

2 órája

Kétszer műtött szíve mindig is az iskoláé volt: búcsúzik a szeretett igazgató

Tenni a közösségért - ez mozgatja. Kraft László 44 évig tanított, 25 évig volt igazgató a rumi iskolában, aminek nevet is ő adott.

Tóth Katalin

„Egy nem hétköznapi embert, nem hétköznapi módon köszöntöttünk” – így kezdődik Rum önkormányzatának augusztus 29-i bejegyzése a közösségi oldalon. Kraft László munkáját a hajnali órán a szülő-tanár közös kirándulásra indulók, intézményvezetők és a képviselő-testület tagjai jelenlétében Beni Ferenc polgármester méltatta. Majd – többek között – egy festményt adtak neki ajándékba, volt tanítványa munkáját. A modern iskolát, magasba futó lépcsőt és a boldogság kék madarát is ábrázoló festmény azóta jól látható helyre került az igazgató úr otthonában – a maga mögött hagyott évtizedekre emlékezteti. 

Kraft László az ajándék festménnyel az otthonában
Fotó: Szendi Péter

 

Gyermekeket nevelni és tudást közvetíteni

– Gutatőttősi (ma már Rábatöttös) vagyok, de felső tagozatra már Rumba jártam. Apai ágon voltak pedagógusok a családomban: nagybátyám és s unokanővérem is volt tanár, iskolaigazgató. Én sokáig nem tudtam, merre induljak. Hatéves koromban derült ki, hogy velem született szívrendellenességem van, 19 évesen, felnőttként vállaltam be a műtétet, s ezt követően nézhettem a pozitívan a jövőbe. Emlékszem, diákként az iskolapadban ülve is érdeklődéssel figyeltem a minket tanítókat. Szimpatikus volt a munkájuk, ők keltették fel az érdeklődésem a pálya iránt. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségiztem, utána tanító végzettséget szereztem a szombathelyi főiskolán. A főiskola alatt erősödött meg bennem: gyermekeket nevelni és tudást közvetíteni, ez az utam. 1980-ban kerültem vissza a régi iskolámba osztálytanítóként, 1988 óta pedig itt élünk Rumban a családommal, mióta két fiam családot alapított, azóta kettesben a párommal – mondja.

Volt igazgatója unszolására a tanítói után később technikatanár szakot is végzett. A rendszerváltás után rábízták a diákönkormányzat megalakítását, amit lendületesen működtetett – a szervezet pluszt adott a gyerekeknek: sportversenyeket, délutáni foglalkozásokat, kirándulásokat. Azt mondja, nem dédelgetett intézményvezetői vágyakat, de a kihívásokat szerette, ez tudásvággyal is párosult. Velladics Lászlóné, az akkori igazgató kereste meg az utódlással, amihez intézményvezetői szakvizsgát kellett tennie. Ezt 1999-ben teljesítette, majd sikerrel pályázott. A pályán töltött 44 évről azt mondja, gyorsan telt, szinte elröpült. 
 

Gyorsan telt, szinte elröpült

– A jogelőd Rumi Rajki István Általános Művelődési Központot fenntartó társulás 1982-ben Rum, Rábatöttös és Zsennye megállapodása alapján jött létre. A három önkormányzat kötött feladatellátási megállapodást a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulásával, így 2008. szeptember 1-től a kistérségi társulás volt az intézmény fenntartója. Igazgatói pályafutásom elején már érezhető volt, hogy súlyos gondokat okoz az alacsony gyermek és tanulólétszám. A kistérségi községek polgármesterei szakértői gárdát kértek fel, hogy készítsenek tervet, hogyan lehetne észszerűsíteni, gazdaságosabbá tenni az óvodák, iskolák működését. Négy kidolgozott megoldás közül három javaslatban valamelyik szomszédos iskola tagiskolájaként működhetett volna iskolánk 4, vagy legfeljebb 6 évfolyammal. A tanulmány azzal szembesített, hogy cselekedni kell. Alapvető volt, és a kezdetektől azon fáradoztunk, hogy színvonalas, jó hírű legyen az iskola, ami vonzza a gyermekeket a körzeten kívülről is. Akkoriban indultak be az uniós pályázatok. 2005-ben egy nyertes ESZA IKT-pályázat révén korszerűsíthettük iskolai informatikai eszközparkunkat: nyelvi labort, internetes hálózatot, valamint biztonsági – tűz- és vagyonvédelmi rendszert építettünk ki, mobileszközöket vettünk. A megyében az elsők között lett interaktív táblánk. Jutott forrás arra is, hogy az eszközök megfelelő környezetbe kerüljenek. Azóta tovább bővült interaktív táblákkal, digitális panelekkel a rendszerünk, de ezzel a pályázattal alapoztuk meg a jövőnket. 

8 év alatt újabb hét uniós pályázatot nyertek el – László írta és menedzselte őket –, „ragyogó tantestülete” pedig partner volt a munkában. Azt mondja, örök hálával tartozik nekik, hogy elhitték, ez az egyetlen út a fejlődéshez, és vállalták a megvalósítással járó rengeteg többletmunkát. Nemcsak infrastrukturális felújítás – épületfelújítás, -bővítés, -korszerűsítés – történt, hanem szakmai fejlesztések is, s szellemiségében is megújult a tantestület, modernebb irányvonalat, a mai kornak megfelelő tanítási ritmust vettek fel. A pedagógusok kiemelkedően sok órányi képzést teljesítettek a kompetencia alapú oktatáshoz kapcsolódóan. Mindennek híre ment a környékén. Pályázati pénzből iskolabuszt is beszereztek. 

2013. január 1-től az iskola kivált az ÁMK-ból, és beolvadt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Nehéz volt megszokni a gazdálkodási és szakmai önállóság elvesztését, az ÁMK szétesését, de az iskolarendszer ily módon történő átszervezésének szükségességében egy percig sem kételkedett. Kárpótolta őket a Szombathelyi Tankerületi Központtól kapott rengeteg szakmai támogatás, és hogy segítőkész vezetőikkel, munkatársaikkal dolgozhattak együtt. Hálásan köszöni emberségüket, támogatásukat. 
 

Örökös ökoiskola, táborok, pályázatok

2013-tól is több pályázatban, fejlesztésben vehettek részt. 2021-ben csodálatos tornateremmel gazdagodtak. A mintegy 600 milliós tornaterem-beruházással együtt intézményvezetői működése alatt mintegy egy milliárd forint összegű szakmai, infrastrukturális, illetve tárgyieszköz-fejlesztés valósult meg főként pályázati támogatásokból. 2015 környékén előfordult, hogy 24 településről, köztük öt városból jártak hozzájuk gyerekek. Ma 160 fős az iskola: a „körzeten kívüli” gyerekek is körülbelül a felét teszik ki a tanulólétszámnak. Az intézmény, mondja Kraft László, biztosította magának a jövőt. Büszke arra, hogy örökös ökoiskola lettek, ami nemcsak egy cím: a környezetbarát szemléletmódot igyekeznek elültetni a gyerekekben és a fenntartható fejlődés nagykövetei. Kezdetektől részt vesznek a Határtalanul programban: a 7. osztályosaik minden évben Erdélybe utaznak hat napra. A 4. évfolyamosoknak pedig erdei iskolát szerveznek – mindkettő életre szóló élmény. Hagyományossá vált az évi kéthetes napközis és egy hetes ottalvós nyári Erzsébet tábor szervezése is. 

 

Tenni a közösségért – régtől fogva ez mozgatja

– A pedagógusgárda kiválóan alakult. Nyugodtan nézhetnek a jövőbe. Én pedig továbbra is támogatom az intézményt önkormányzati képviselőként is – mondja. Tenni a közösségekért – régtől fogva ez mozgatja, s teszi, míg erővel bírja. 
– Rábatöttösön is mindig jó közösségi élet volt a faluban. Rumban pedagógusként és a faluban is egyre több feladatot vállaltam – MHSZ-klub titkár majd elnök lettem, lőteret építettünk, lövészversenyeket rendeztünk. Igazgatói pályám elején, 2001-ben nevet adtam az intézménynek: Rumi Általános Iskolából lett Rumi Rajki István Általános Iskola a szobrászművész, a község neves szülötte után. Mellszobrot állíttattam a főépület elé, Rumi Rajki szoborparkot létesítettem újrafaragott szobraiból, ápolva kiemelkedő művészi hagyatékát. Községi játszótérre is sikerrel pályáztam.

Három civil szervezet is alakult a kezdeményezésemre. Támogatásukra, erőforrásaikra is szükség volt ahhoz, hogy előbbre jussunk. A Rumi Rajki István Alapítványt hárman, magánszemélyek alapítottuk az iskola támogatására. A Rumi Diáksport Egyesület számos sikeres pályázata egyikéből kilencfős kisbuszt vásároltunk. A harmadik a Szemünk Fénye Szülői Egyesület – velük sok diákprogram támogatás mellett szabadtéri osztálytermet, filagóriát, szabadtéri fitneszparkot, egy garázst építettünk, s térkövet kapott mellette a terület. Egy sikeres pályázatuk nyomán éppen az egyesülettel indultunk a budapesti kirándulásra, amikor megleptek a nyugdíjas búcsúztatóval és ajándékokkal. Intézményem vezetői, a munkatársak, szülők, tanulók, s a Tankerület vezetői pedig a tanévnyitón tartottak gyönyörű, megható búcsúztatót számomra.

 

Erő, teljesítmény, energia
László vezetékneve – Kraft – azt jelenti: erő, teljesítmény, energia. Mindegyik megvan benne, csak a szíve rendetlenkedik: tavasszal pacemakert kapott, és még egy kisebb műtéten is túlesett a napokban. Innentől új időszámítás kezdődik, mondja. 

A család sokat nélkülözte az elmúlt évtizedekben – hálás a támogatásukért. Otthon is várják feladatok, Budapesten, illetve Tallinban élő fiai családja, s a 4 unokája. Civil szervezeteit pedig továbbra is „gardírozza”, itt említi a Cicelle Aranyháromszög Kulturális Társaságot, melynek titkára és a szombathelyi Rumi Rajki Műpártoló Kört, amely nemrég szűnt meg, annak alelnöke volt. A helyi sportegyesületnél ismét elnökségi tag lett.

Úgy összegez: tartalmas, fárasztó, kimerítő, de eredményes volt a pályája. Amit lehetett, megtett az intézményért és a közösségekért. Ehhez kellettek partnerként a kollégák, a kiváló vezetőtársak, a jól képzett testület, szülői közösségek, a mindenkori fenntartó támogatása. Az idén júniusban kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül pedagógusnap alkalmából miniszteri elismerő oklevelet vehetett át, de elismerést kapott Vas Vármegye Közgyűlése elnökétől és a Szombathelyi Tankerülettől is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában