Múltidéző

2 órája

Szombathely Ady tere 1965-ben: Ritka fotó a buszállomás előtti időkből

Vaol.hu

Forrás: Szülővárosom Szombathely csoport

Szombathely ikonikus helyszíne, az Ady tér, ma már forgalmas közlekedési csomópont, de nem volt ez mindig így. Egy 1965-ben készült ritka fotó – Jákfalvi Elemér munkája – megörökíti a teret abban az időszakban, amikor még nyoma sem volt a ma ismert buszállomásnak. Az Ady tér ezen régi képe egy nyugodtabb, csendesebb városi életet mutat, ahol a mai nyüzsgés még nem volt része a mindennapoknak. 

A fotó különösen értékes várostörténeti szempontból, hiszen emlékeztet arra, hogy milyen volt Szombathely központi tere a nagy változások előtt. A ma ismert buszállomás felépítése alapjaiban alakította át a tér arculatát és funkcióját, de ez a fotó megőrzi az eredeti, egyszerűbb formát, amikor a tér még kevésbé volt forgalmas. 

Az Ady tér fejlődése jól mutatja Szombathely városának dinamikus átalakulását, és ez a régi fotó segít visszarepíteni minket egy olyan korba, amely már csak az emlékeinkben és az ilyen ritka felvételeken él tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában