mérföldkőnek tekinthető

2020.01.20. 07:00

Művészi identitás zászlókra festve – Sütő Évának nyílt kiállítása Szombathelyen

Sütő Éva iparművésznek nyílt kiállítása zászlójelek és minitextilek címmel pénteken, a Levéltárban. A kiállítás február 8-ig látogatható.

Budai Dávid

20200117 "Zászlójelek és minitextilek" című kiállítás, Melega Miklós levéltár igazgató, Sütő Éva alkotó, Tóth Csaba festőművész Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Pár perccel 17 óra előtt, már az összes szék foglalt volt Sütő Éva iparművész pénteken megnyílt kiállításán, miközben a nagyszámú érdeklődőt, Savaria korát, Szent Márton és Szent István örökségét bemutató zászlók vették körül, egy szemközti vitrinben pedig apró textilmunkák várták az érdeklődőket.

Dr. Melega Miklós levéltár-igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a tárlatot Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész mutatta be az érdeklődőknek. Szerinte a művészetnek azt a régi küldetését viszi tovább az alkotó, ami a legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy az identitás hordozója a művészet maga.

– Van egy egészen helyi kötődésű identitás Szombathely városához és van egy tágabb értelemben vett, ami Magyarországhoz, a magyarsághoz kötődik. Sütő Éva munkáiban abból a szempontból is kettős identitás fogalmazódik meg, hogy van egy a magyar történelmi múlt és van a keresztény kultúra iránti kötődés, amelyek viszonya olyan, mint az X- és Y-kromoszóma, mindkettő mást tud, de ketten együtt adják azt, ami a magyar kultúra lényege. Ez a kiállítás egy ars poetica, ami azt mutatja meg, hogyan kapcsolódik az említett jelenségekhez a művész művészeti tevékenysége. A mostani kiállítás egy nagyon fontos mérföldkő Sütő Éva életében, egy összegzés – hangsúlyozta beszédében Tóth Csaba.

 

És valóban, a kiállítás anyaga mintegy húsz évet ölel fel és abban a tekintetben tematikus tárlatnak tekinthető, hogy ha a művésznek nem is az összes, de a jelentősebb zászló témájú alkotását tartalmazza. – Ezek a művek szét vannak szórva a képtárban, az önkormányzatnál, magángyűjteményekben, egyszer szerettem volna együtt látni mindet, ezért elkezdtem felkutatni az alkotásokat, így állt össze a kollekció – mesélte Sütő Éva.

Mint megtudtuk, a munkák jó része pályázatra készült, ahogyan az a később díjazott két zászló is, amelyek címe az Átjáró. Ez volt ugyanis a pályázat témája, készült tehát egy átjáró az isteneknek és egy a halandó embereknek, mindkettő római kori attribútumokkal felöltöztetve. Az, hogy egy-egy alkotás elkészítése mennyi időt vesz igénybe, nehéz megmondani, egyszer csak jön egy gondolat és utána indulhat a folyamat, de pályázatra készült munkák esetében leginkább attól függ, milyen hosszú a megadott határidő, és az sem feltétlenül jó, ha hosszú – avatott be az alkotás folyamatának kulisszatitkaiba a művész. A kiállítás ingyenesen megtekinthető február 8-ig a levéltár nyitvatartási ideje alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában