Kamion

2 órája

Kiss Norbi hatodszor! - fotók

A hetedik, franciországi versenyhétvégével folytatódott a 2024-es kamionos Európa-bajnokság – ahol a Révész Racing szombathelyi pilótája, Kiss Norbert begyűjtötte hatodik Európa-bajnoki címét!

Tóth Gábor

 Le Mans-ban folytatódott a kamion Európa-bajnokság. Az ötszörös Európa-bajnok, címvédő Kiss Norbert 69 pontos előnnyel várhatta a szombati első versenynapot a nagy rivális német Jochen Hahn előtt - és ezúttal is nagyon gyors volt. A szombathelyi pilóta az időmérőn – ahogy eddig mindig – a legjobb időt autózta. Nem volt egyszerű dolguk a versenyzőknek, mert szombaton előbb eleredt az eső, és erős szél is fújt, de a kvalifikációt már napsütésben tartották. Viszont mindenkinek mindössze egy jó körre volt esélye, azaz nem lehetett hibázni. Kiss Norbert nem is rontott, így az első futamon az élről startolhatott. Jól rajtolt, elsőként fordult el - mögötte volt egy kisebb ütközés. A Révész Racing pilótája egy kör alatt közel két másodperces előnyt szerzett Hahnnal szemben, és biztosan vezetett. A folytatásban tovább nőtt a távolság, és végül Kiss Norbert szezonbeli 16. győzelmét aratta Jochen Hahn és a spanoly Antonio Albacete előtt.

-Minden jól alakult. A csapat remekül dolgozott, sikerült megszerezni az első rajthelyet, ami nagyon fontos volt, bár nem ekkor futottam a leggyorsabb körömet, mert kicsit mozgott az autó hátulja, és azzal küzdöttem. A futam során jól sikerült a rajt, majd az első kanyarkombináció is, és végül biztosan nyertünk. Egy újabb lépést tettünk céljaink elérése felé – mondta a leintés után Kiss Norbert.

A fordított rajtrácsos második futamon a 8. helyről indulhatott a címvédő, végül a negyedik helyen intette le a kockás zászló.

Vasárnap újabb két futam következett. Kiss Norbert és csapata, a Révész Racing is abban a tudatban vághatott neki a napnak, hogy már most, egy versenyhétvégével a szezon vége előtt megvédhetik Eb-címüket. A szombatheyi pilóta az időmérőn ismét leggyorsabb volt - idénybeli 12. pole-ját szerezte, és egy másodperccel volt jobb riválisánál, Jochen Hahnnál, így az első helyről startolhatott az első futam során. A képlet egyszerű volt, ha Kiss Norbert a német előtt ér célba, már biztos Európa-bajnok! A rajt ismét jól sikerült, bár Hahn igyekezett nagyon későn fékezni a második kanyarban, de Norbi megőrizte első helyét. Ettől kezdve folyamatosan növelte előnyét, és végül magabiztosan, közel öt másodperces előnnyel nyerte a futamot Hahn előtt. Ez pedig azt jelenti, hogy Kiss Norbert egyéniben hatszoros, a Révész Racing pedig csapatban immár négyszeres Európa-bajnok!

- Jól sikerült a rajt, bár az elején Jochen Hahn egy lehetetlen manőverrel megpróbált kifékezni, kicsit nekem is jött, de szerencsére túléltük a kanyart, és onnantól már sima futamom volt. Bajnoki címet ért a győzelem, aminek nagyon örülünk! Köszönöm a Révész Racingnek, és Révész Bálint tulajdonosnak, mert nagyon erősek voltunk a szezon elején, és zsinórban nyertük a versenyeket, és utána is mi voltunk a leggyorsabbak, rendre megszereztük a 20 pontos futamgyőzelmeket. Büszke vagyok az idei teljesítményünkre – mondta a leintés után Kiss Norbert.

A nap második versenyén, a fordított rajtrácsos futamon a friss Európa-bajnok a 8. helyről rajtolhatott, a negyedik helyen ért célba.

Az idei Eb október 5-6-án Spanyolországban, Jaramában zárul - egy Norbi számára már különösebb téttel nem bíró versenyhétvégével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában