Szombathely

2014.12.15. 11:54

Közeledett a Szaturnusz - Utazó planetárium a premontrei gimnáziumban

Szombathely - A csillagászattal, az égbolt csodáival ismerkedett 270 diák.

Némethy Mária

Milyen Napunk felszíne? Mekkorák a napkitörések? Hatnak-e az emberekre vagy a televíziós közvetítésekre? Mikor láthatunk sarki fényt? Valóban felrobbannak a csillagok?  Van-e a Marson víz?

Ezekre és hasonló érdekes kérdésekre kaptak választ a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjai a tornacsarnokban egy felfújható, mobil planetáriumi kupolában. Láthatták a csillagos ég csodáit és a szabad szemmel nem látható égi jelenségeket is. Csillagász magyarázta el, mutatta be a csillagok életét és olyan távlatokba nézhettek bele, ami alapján jobban érthetővé vált számukra az univerzum. Bemutatták a népszerűbb, akár szabad szemmel vagy távcsővel is megfigyelhető csillagképeket és a mögöttük rejlő égi jelenségeket.

A csillagászattal,  az égbolt csodáival 270 diák ismerkedhetett a gimnáziumban. Egyszerre 27-en ültek a planetáriumban párnákon elvarázsolva az égi jelenségektől. Volt olyan pillanat, amikor úgy érezhették, a Szaturnusz az égből éppen feléjük közeledik. A térhatású képeket a planetáriumi kupola belső felületére vetítették speciális technikával.

Tudományos volt, bőséges ismeretet nyújtott, de egyben szórakoztató is az utazó planetárium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!