Állatvilág

2015.06.19. 09:37

Amikor a kutya tanítja az embert

Szombathely - Ismét véget ért egy tanév a Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány terápiás kutyusai számára. Liza, Zsömi és társaik külön-külön, a gazdik társaságában, otthonukban pihenik ki az év fáradalmait.

Tersztyánszky Krisztina

Szükségük is van a pihenésre, hiszen a rendkívül türelmes, szófogadó kutyusok számára is idegfeszítő munka, ha sérült gyermekek mellett kell az „oktató” szerepét játszaniuk.

Nem tévedés: az állatasszisztált terápia során az ember tanul a kutyától. Pontosabban: a négylábú barát segít abban, hogy egy testi vagy mentális nehézséggel küzdő gyermek leküzdje szorongásait és belevágjon egy feladatba. Az állat jelenléte különleges az órán, ezáltal az egyébként elkalandozó figyelmet  ébren tartja, azzal pedig, hogy engedelmeskedik a gyermek utasításainak, sikerélményhez is juttatja őt. Szaknyelven úgy mondanák: motivációs tényező. De vajon mit jelent mindez a gyakorlatban?

Rum Kastély, Sághyné Gerencsér Andrea és a gyerekek

A kutyás terápiát legnagyobb óraszámban alkalmazó Aranyhíd Nevelési, Oktatási Integrációs Központ gyógypedagógusa, Benkő Tiborné így fogalmaz:

- Csoportomban a gyerekek többségének a beszéde nehezen érthető, van köztük, aki egyáltalán nem tud beszélni. Egész életük során nagyrészt el vannak zárva a kommunikáció lehetőségétől. Érthető hát, milyen óriási élmény számukra, hogy a kutya megérti a mozdulataikat, engedelmeskedik nekik, örömmel fogadja a simogatásukat, odabújik hozzájuk.

Rum kastélyban, ahol értelmi sérült, autista gyerekek és fiatalok nevelése és oktatása folyik, minden apró lehetőséget megragadnak, hogy ezeknek a gyerekeknek a képességeit fejlesszék. Tíz éve rendszeresen jár hozzájuk Dió, Liza, Buksi a vezetőjével.

- A kutya például segít az önkiszolgálási tevékenységek gyakorlásában – mondja el Sághyné Gerencsér Andrea gyógypedagógus. – Kutyával könnyebb a térbeli és időbeni tájékozódás, a magatartási és viselkedési szabályok elsajátítása. Ha a kutyus heti rendszerességgel érkezik, könnyebben megtanulják a hét napjait, hiszen már alig várják a kedvenc megjelenését. A várakozáskor már öröm és izgalom tükröződik az arcukon, és az átélt élményeket utólag is spontán újrajátsszák, más-más szituációkban. A kutya öltöztetése, irányítása, jutalmazása új meg új feladatot és egyben sikerélményt jelent.

Köböl Szabolcs

A szombathelyi alapítvány Schrőterné Vári Anita vezetésével több mint tíz éve foglalkozik kutyás terápiával. A kutyusok és vezetőik együtt teszik le az alkalmassági vizsgát, az utóbbiak legtöbbje munka mellett, térítés nélkül jár el hetente néhány alkalommal a terápiás foglalkozásokra. Ha ők nem is várnak térítést a munkájukért, a kutyák etetése, oltása, orvosi ellátása, szállítása pénzbe kerül. Szerencse, hogy már kevéssel az indulás után találtak egy kitartó támogatót az Új Európa Alapítványban, amelyhez azóta is minden tanévben eredményesen pályáznak. Az iskoláknak, rehabilitációs intézményeknek ugyanis erre a „pluszra” már nincsen forrásuk.

Holott a lehetőségek még jócskán bővíthetők lennének. A mozgásszervi, koordinációs, mentális problémák mellett az elmúlt tanévben már ép értelmű, de magatartászavaros, tizenéves  gyerekek terápiájába is megpróbálták bevonni a négylábúakat. Az is az állatasszisztált terápia mellett szól, hogy a sérült gyermekek közül többen félnek a kutyáktól. Ha ezt a félelmet  az oktatási intézményben sikerül leküzdeni, sőt kötődésre váltani, ezek a fiatalok a magánéletben is új érzelmi kapcsolatok kialakítására nyernek lehetőséget. Erről számol be egy az Aranyhídba járó, most tizenhat éves növendék édesanyja is.

Köböl Szabolcs egy gimnasztikai labdán egyensúlyozva jutalomfalatot próbál adni Buksinak

- Hunor Down-kórral született. Már óvodás kora óta rendszeresen részt vesz állatasszisztált terápiás foglalkozásokon. Talán ennek is köszönhető, hogy Hunor 16 éves korára nyílt, kommunikatív, könnyen kapcsolatot teremtő kamasszá vált. Mind emberi, mind az állatokkal való kapcsolata kiváló – könnyen megérteti magát, és nagyon elfogadó, előítélet-mentes. Egészséges önbizalommal rendelkezik, ebben is része van a kutyás terápiának, hiszen egy-egy foglalkozás után mindig boldogan számol be arról, hogy a kutyával hogyan végzi a feladatot, és jutalomfalattal is megkínálhatja. A hosszú távú memóriája, a térbeli orientációja kialakításában is sokat köszönhetünk a kutyás terápiának. Ezeket a foglalkozásokat Hunor mindig nagyon várta és várja, az állatot igazi társának fogadja el. Fontos, hogy itthon is legyen kutyánk. Korábban egy magyar vizslánk volt, halála után egy évvel egy golden retrievert vettünk magunkhoz. A kutyák kiválasztásánál fontos, hogy megbízható, gyerekbarát legyen. Hunor felelősségteljesen viselkedik vele – vizet ad neki, ha látja, hogy kevés van, megtörli a kutya lábát, amikor az bejön, de szívesen játszanak is együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!