Állatvilág

2017.04.19. 20:05

A nagy macskaátverés - így etesd meg a macskáddal a gyógyszert

Szombathely (bá) - Izzasztó perceket okozhat a gazdiknak, ha gyógyszerre szorul a kedvenc. A betegség mellé további stressz, hogyan egye meg a tablettát a cica. Két recept vált be.

Bakos Ágnes

Fogínyprobléma miatt kell Matyinak, Büfinek és Klárinak gyógyszert szednie. Tíz napra szóló kúrát írt fel az orvos, csak sajnos nem húsillatú a pirula... Trükkökhöz kell folyamodnia a gazdinak, hogy a macskagyomorban landoljon a gyógyszer, ne pedig a tányér alján maradjon.

A száraz csemege közé hiába került a pirula: egyszerűen kikerülték a macskák az ismeretlen szagú, rózsaszín (ezt mondjuk nem látják) tablettát. A mindennapi tasakos eledelbe szintén hiába tette a gazdi: körbeették abban is, maradt az ázott, szétomló pirula a maradék zselé között. Sajnos por alakban is... Az viszont kiderült: csak így érdemes adagolni! Két kanál között porrá kell zúzni a tablettát, aztán beletenni az ételbe. De mibe?

A mindennapi macskakoszt nem alkalmas erre, már csak azért sem, mert ismerős, megszokott ízekre számítanak a szobacicák. Ezért csemegébe kell rejteni, de nem mindegy, milyenbe!

Büfinek például extrém módon a zöld olajbogyó a kedvenc csemegéje. Furcsa, de teljesen odavan a kesernyés konzervzöldségért. (Az állatorvosa szerint nem lesz baja tőle.) Egyértelmű volt az első kísérlet: a puha bogyó belsejébe került a porított gyógyszer. Sajnos nem lehetett átverni a macskát: gyógyszerrel kenve csak játéknak használta, legfeljebb a pirulamentes külső felét nyalogatta. (Aztán a hűtőszekrény alá gurította, így tette egyértelművé a véleményét az extra feltétről.) A nyers hús volt a második ötlet. Darált húsból módjával, de szoktak kapni egyébként is a szobamacskák. Matyi és Klári annyira odavan érte, hogy még a porítós módszerre sem volt szükség! Egy az egyben beletehető a tabletta egy kis csomag húsba, máris megette a macska! Büfi persze ebben sem szokványos állat: nem eszi meg a nyers húst. (Hogy mi lenne vele egy egerekkel és madarakkal teli udvarban, nem tudom...) Utolsó mentsvárként maradt a bolti macskacsemege. Adagolt, krémes állagú és felvágottszagú jutalomfalat. Kiderült, hogy az ízlik neki: abba kerül a porított pirula. A gyógyszer fogy, a macskák nem veszik észre, csak örülnek az extra jutalomfalatoknak és boldogok. A gazdi pedig szabadalmaztatná a húsillatú macskagyógyszereket - trükkök helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!