Állatvilág

2014.11.05. 18:44

Amilyen a gazda, olyan a kutya is

Dozmat – Célszerű már három hónapos korban elkezdeni kedvenceink tanítását, ha valódi eredményt szeretnénk elérni. Határozottak és következetesek lehetünk, de durvák sosem.

Lisztmayer Zsófia

Kunhegyesi Tibor, a dozmati kutyakiképző Iskola babérkoszorús kiképző mestere már gyerekkorában érezte az elhivatottságot, amely negyven év elteltével sem hagyott alább. Egész életében kutyák nevelésével foglalkozott, a tevékeny évek alatt rengeteg fajta ebbel volt dolga a kicsiktől kezdve a nagyokig, a nyugodt típusoktól kezdve az igazán önfejű izomkolosszusokig. Érdemes tudni, hogy nem akárki volt a kiképző mestere, hanem a legendás Csupati, vagyis Tóth Tibor, aki Kántort kiképezte. A kutyás univerzum az egyetlen tenyészet, mely a magyar nyomozókutya vérvonalát viszi tovább.

 

A mester szerint a nevelést már három hónapos korban célszerű elkezdeni. Sokkal nehezebb ugyanis egy ivarérett kutyát betanítani.

– Az ebeket mindig olyan helyzetbe hozom, melyben tapasztalatot gyűjthetnek arról, hogyan kell valamit megoldani. Nagyjából egy év, amíg az alaptudást megszerzik. Három-négy év tanulásra van szükség egy olyan kutya esetében, melynek nem csak az alapokat kell tudnia. Addigra a gyakorlás, és az érettség eljuttatja odáig, hogy akár bevetéseken is részt tud venni. A lényeg, hogy tanítás közben mindig a hangunkkal játszunk. Ha a határozott hangnem nem segít, egy picit meg lehet suhintani a kutya hátsó felét. De sose legyünk durvák: okos és érzékeny állat a kutya, ezért kevesebből is tanulni fog – mondta el Kunhegyesi Tibor.

A jó gazdának először meg kell értetnie magát a kutyával. Fel kell állítani egy törvényt a házában, melyet aztán megtanít az állatnak is. Szigorúnak és következetesnek kell lenni a kutyával szemben, de csak akkor, ha ezt szeretet hatja át. Amilyen a gazda, olyan a kutya is. Éppen ezért, ha egy gazda elviszi az állatát a kutyás univerzumba, első lépésként a gazdát szeretné megismerni a Kunhegyesi Tibor. Akkor lesz ugyanis sikeres a kiképzés, ha a későbbiekben is együtt tudnak élni az ebbel.

Kunhegyesi Tibor hozzátette: a kutya úgy lett megalkotva, hogy feltétel nélkül szeresse és örömmel szolgálja a gazdát.

– Nem értek egyet azzal, ha egy kutyának jutalomfalatot vagy játékot ad a tulajdonos. Utána csak azért fogja megtenni azt a dolgot, mert tudja, hogy jutalom jár érte. Neki pedig a falatka nélkül is meg kell csinálnia azt, amit a gazdája mond. Az én szemléletem szerint, dicsérettel, simogatással, a gazda igazi szeretetével kell ilyenkor megjutalmazni. Nincs az a sült hús, vagy mennyei manna a kutyának, ami többet jelenthetne a gazda szereteténél.

 

Együtt tanulunk majd

Lisztmayer Zsófia

Nem hiszem, hogy jó kiképző válna belőlem. Szeretem a kutyákat, de nincs meg bennem az a következetesség, szigor, mellyel eredményeket érhetnék el. Éppen ezért, ha gazdivá válok majd egyszer, mindenképpen elviszem a kutyámat egy kicsit tanulni. Hogy valóban megbízhassunk az állatban, hogy bárhova magunkkal tudjuk vinni úgy, hogy nem rettegünk a lehetséges következményektől, szükség van a közös nevező elérésére. Bár ez valószínűleg hosszú együtt töltött idővel is kialakul, nem szeretném a véletlenre bízni: értékes időt veszítenék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!