Állatvilág

2014.10.31. 11:03

Készítsük fel kedvenceinket télre

Egyre hűvösebb van, ezért nem árt kedvenceinket is felkészíteni a télre. Mancskrém, ruha vagy egy jól szigetelt ház – ezekre biztosan szükség lesz idén is.

Farkas Eszter

Azok a kutyák, amelyek hozzászoktak, biztonságosan tarthatóak kint télen is. Ha azonban kis kedvencünk reszket, fázik fontos, hogy gondoskodjunk számára zárt, fűthető helyiségről. Különösen igaz ez a kistestű és a rövidebb szőrű fajtákra. A kinti tartás alapfeltétele tehát egy megfelelő kutyaház. Ez legyen minden oldalról hőszigetelt, ne legyen túl nagy, hogy az állat saját testmelegével fel tudja fűteni. De az is fontos, ne lógjon ki belőle. Magassága és szélessége az állat marmagasságával egyezzen meg, míg hossza az orrtól a faroktőig mért távolsággal. Nyílása az uralkodó széliránnyal ellentétesen álljon, elé szőnyegdarabot vagy hőzáró fóliát függesszünk. Ne közvetlenül a talajon, hanem lábakon (raklap, tégla) álljon.

A kutyaruha nemcsak csinos, de hasznos is. Továbbá a sétáltatás idejét sem kell lerövidíteni. Sokkal nagyobb kedve lesz a kutyusának a sétákhoz, ha közben nem fázik és nem ázik

– A másik alapfeltétel a helyes táplálás. Tudni kell, hogy hideg környezetben a kutya létfenntartó energia-szükséglete 1,5-2-szerese a semleges hőmérsékleti zónában számított értéknek. Ezt nagyobb mennyiségű vagy nagyobb energiatartalmú táppal, esetleg plusz szénhidrát adásával oldjuk meg – mondta el érdeklődésünkre dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház orvosa.

Egészségügyi okokból, hideg, eső és hó ellen mi magunk is felöltözünk télen, így a jó gazda télen is gondoskodik kedvence komfortérzetéről.

A kis termetű kutyáknak, a rövid szőrű fajtáknak, valamint a kutyakölyköknek és az idős és beteg kutyáknak nélkülözhetetlen ez az extra védelem a hideg napokon. A lakásban tartott kutyák nem növesztenek téli bundát, ezért szőrzetük nem olyan dús és ellenálló a hideggel szemben, mint a szabadban tartott kutyáké. Sétáltatáskor lehet használni mancsvédő viaszt, esetleg vazelint is. Érzékeny mancsú ebeknek, ha szükséges, kapható kutyacipő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!