Állatvilág

2017.02.22. 20:25

Készüljünk a tavaszra! - A legfontosabb az élősködők elleni védekezés

Szombathely - Az évszakváltás, a tavasz közeledte nemcsak az embereknél igényel plusz odafigyelést, a kisállatokra is nagyobb gondot kell fordítani. Dr. Kiss Anna állatorvos és kutyakozmetikus adott tanácsokat a gazdiknak.

Vadas Krisztina

PARAZITÁK

- A külső és a belső élősködőkre fokozottan oda kell figyelni tavasszal - kezdte dr. Kiss Anna. - Ilyenkor javasolni szoktam egy alapos féregtelenítést a kutyáknál, macskáknál egyaránt. De épp annyira vigyázni kell a bolhákkal és a kullancsokkal is, mert a plusz fokok beköszöntével azonnal felélednek az élősködők és már támadnak is - mondta az állatorvos. - Hiába volt hosszú tél és tartósan hideg, néhány egyed életben maradt. A kullancsoknak most van a párzási időszaka, és most azok szaporodnak, amelyek túlélték ezt a telet, tehát erősek. Ilyenek lesznek az utódaik is - részletezte dr. Kiss Anna. Kullancs- és bolhairtó szerekből ma már rengetegféle van, érdemes szakembertől tanácsot kérni, melyiket válasszuk. Van, amelyik atka ellen is véd, van, amelyik szúnyogok és legyek ellen is jó. Vannak azonban olyanok is, amelyek ma már hatástalanok. - Ne kisállatkereskedésben, hanem állatorvosnál vagy állatpatikában szerezzük be ezeket. Lehet, hogy néhány száz forinttal drágábbak, de hatékony szereket kapunk, amelyek akár 12 hétig is védenek - javasolta. Lehet kapni cseppeket, spréket és tablettákat is. A gyakran fürdetett kutyusoknak inkább utóbbit ajánlja az állatorvos, mert nem kívülről, hanem belülről szívódnak fel.

Dr. Kiss Anna szerint a legfontosabb tavaszi teendő a kedvencekkel a paraziták elleni védelem Fotó: Unger Tamás

EGÉSZSÉG

A tavasz különösebb betegségeket nem hoz magával - már ami a kisállatokat illeti. Viszont itt az ivarzási szezon: a külső sérülések elkerülése érdekében is érdemes a kutyákat, macskákat ivartalanítani az egyéb jótékony hatások mellett. - Az egészségmeg-őrzésük érdekében ajánlott zöldárpa- vagy lucernatablettát adni a házi kedvenceknek. Mivel most még nincs annyi fű, nem tudnak legelni , pedig az egészséges emésztéshez erre nagy szükség van. Ezek hiányát pótolhatjuk a készítményekkel.

KOZMETIKA

- A kutyák megkönnyebbülnek, amikor lekerülnek a ruhák, és végre napfény és levegő éri a szőrüket. Ezért fontos, hogy rendbe tegyük a bundájukat. Az alapos kefélés mellett a régi, összefilcesedett csomókat is el kell távolítani. Mivel elég koszos időszak a tavasz, havonta egyszer nyugodtan megfürdethetjük a kutyusokat, de csak jó minőségű kutyasamponnal, amely nem szárítja ki a bőrüket - mondta el dr. Kiss Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!