Állatvilág

2017.02.27. 14:01

Háziállatunkat is fel kell készíteni a tavaszra

Szombathely - A tavasz nemcsak az embereknél igényel plusz odafigyelést, a kisállatokra is nagyobb gondot kell fordítani. Dr. Kiss Anna állatorvos és kutyakozmetikus adott tanácsokat a gazdiknak.

Vadas Krisztina

PARAZITÁK

- A külső és a belső élősködőkre fokozottan oda kell figyelni tavasszal - kezdte dr. Kiss Anna. - Ilyenkor javasolni szoktam egy alapos féregtelenítést a kutyáknál, macskáknál egyaránt. De épp annyira vigyázni kell a bolhákkal és a kullancsokkal is, mert a plusz fokok beköszöntével azonnal felélednek az élősködők és már támadnak is - mondta az állatorvos.

- Hiába volt hosszú tél és tartósan hideg, néhány egyed életben maradt. A kullancsoknak most van a párzási időszakuk. Most azok szaporodnak, amelyek túlélték ezt a telet, tehát erősek. Ilyenek lesznek az utódaik is - részletezte dr. Kiss Anna. Kullancs- és bolhairtó szerekből ma már sokféle van, érdemes szakembertől tanácsot kérni, melyiket válasszuk. Van, amelyik atka ellen is véd, van, amelyik szúnyogok és legyek ellen is jó.

Dr. Kiss Anna szerint a legfontosabb tavaszi teendő a kedvencekkel a paraziták elleni védelem
Fotó: Unger Tamás

- Ne kisállatkereskedésben, hanem állatorvosnál vagy állatpatikában szerezzük be ezeket. Lehet, hogy néhány száz forinttal drágábbak, de hatékony szereket kapunk, amelyek akár 12 hétig is védenek - javasolta. Lehet kapni cseppeket, spréket és tablettákat is. A gyakran fürdetett kutyusoknak utóbbit ajánlja az állatorvos, mert nem kívülről, hanem belülről szívódnak fel.

EGÉSZSÉG

A tavasz különösebb betegségeket nem hoz magával - már ami a kisállatokat illeti. Viszont itt az ivarzási szezon: a külső sérülések elkerülése érdekében is érdemes a kutyákat, macskákat ivartalanítani az egyéb jótékony hatások mellett. Az egészségmegőrzésük érdekében ajánlott zöldárpa- vagy lucernatablettát adni a házi kedvenceknek. Mivel most még nincs annyi fű, nem tudnak "legelni", pedig ez fontos az egészséges emésztéshez. Ezt pótolhatjuk a készítményekkel.

KOZMETIKA

- A kutyák megkönnyebbülnek, amikor lekerülnek a ruhák, és végre napfény és levegő éri a szőrüket. Ezért fontos, hogy rendbe tegyük a bundájukat. Az alapos kefélés mellett a régi, összefilcesedett csomókat is el kell távolítani. Havonta egyszer nyugodtan megfürdethetjük a kutyusokat, de csak jó minőségű kutyasamponnal, amely nem szárítja ki a bőrüket - mondta el dr. Kiss Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!