Belföld

2012.06.01. 09:41

A gyorshajtás a legfőbb ok

Megyei körkép - A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012 első negyedévében mind országosan, mind Vas megyében csökkent a közlekedési balesetek száma.

Kelemen Attila

A 2012 első három hónapjában az előző évhez viszonyítva 3,6 százalékkal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma hazánkban. A balesetek kimenetele vegyesen alakult: míg a halálos és a súlyos sérüléssel járó balesetek száma csökkent, addig a könnyű sérüléssel járó balesetek száma kisebb arányban nőtt.

Összesen 2845 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, 68 százaléka lakott területen belül. A lakott területen belül okozott balesetek száma az előző év azonos időszaki szinten maradt, a lakott területen kívül bekövetkezetteké jelentősen (11 százalékkal) nőtt. Márciussal bezárólag 3700-an szenvedtek közúti balesetet, közülük 133 meghalt.

A balesetek kétharmadát személygépkocsival okozták

A motorkerékpárosok 49, a kerékpárosok 21, autóbusszal 24, tehergépkocsikkal pedig 7 százalékkal több balesetet okoztak, mint az előző év azonos időszakában. A balesetek 90 százaléka a járművezetők hibájából történt. A legnagyobb arányt (33 százalék) a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli. Gyermekbalesetben 262-en sérültek meg, 84 százalékuk könnyű sérülést szenvedett, ám öt gyermek életét vesztette. A balesetekben kisebb arányban (10 százalék) játszott szerepet az alkohol. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok és a segédmotorkerékpár- vezetők által okozott balesetek (26-21 százalék) között a legmagasabb.

Régiós bontásban vizsgálva, a tavaly év elejéhez viszonyítva a balesetek száma Közép- Magyarországon (2 százalék), Közép-Dunántúlon (3 százalék) és a Dél-Alföldön (7 százalék) nőtt, a többi régióban – köztük Nyugat-Dunántúlon (2 százalék) is – csökkent. Az ittasan okozott balesetek száma a Dél-Alföldön drasztikusan (33 százalékkal) nőtt, ám a mi régiónk sem dicsekedhet a maga 12 százalékos növekedésével. Igaz, ez a Zala megyei 45 százalékos többletnek tudható be, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében az előző évi szinten maradt. A legnagyobb csökkenést Észak-Magyarországon regisztrálták, ahol 50 százalékkal kevesebb balesetet követtek el ittas állapotban, mint egy évvel korábban.

Ami Vas megyét illeti, a KSH adatai szerint január és március között 106 személyi sérüléses baleset történt, 3 halálos kimenetelű. Összesen 140-en sérültek meg az utakon, közülük hárman életüket vesztették. A balesetek következtében 29-en súlyosan, 108-an könynyebben sérültek meg. Az előző évhez viszonyítva 6,2 százalékkal csökkent a közúti balesetek száma. Kerékpáros 5, segédmotoros 3, motorkerékpáros 4, személyautó vezetője 82 alkalommal okozott balesetet. Hétszer a tehergépkocsi sofőrje hibájából történt tragédia. A gyalogosok számlájára nem írható baleset.

Legtöbbször, 104 alkalommal a járművezetők miatt történt sérüléssel járó közlekedési baleset, ezek közül legtöbbször (31-szer) nem megfelelően választották meg a sebességet a sofőrök. Ittasan 9 balesetet okoztak a megyében, ezek közül egy sem volt halálos kimenetelű. Vas megyében lényegében ugyanannyi baleset történt ittasság miatt az első negyedévben, mint tavaly ilyenkor.

A megyék baleseti mutatói alapján megállapítható, hogy Baranya megyében csökkent leginkább a balesetek száma (35,4 százalékkal), és Veszprém megyében nőtt leginkább (29,9 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!